Еколози броили птици за 25 млн.лева

Еколози броили птици за 25 млн.лева
От морското сдружение подозират още, че отчетената работа не е реално извършена, а картирането е правено фиктивно. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Еколози от "Зелени сдружения" са взели 25 милиона лева, за да броят и заснемат птици и растения. Огромната сума е усвоена по европроект "Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове - фаза I", съобщава „Стандарт”.

Изпълнението е започнало през април 2011 година и е финализирано тази година. Преди броени дни еколозите, спечелили поръчката, са направили отчет каква работа са свършили и как са изразходили милионите. От представените данни обаче станало ясно, че някъде се губят 5,4 милиона лева, които не е ясно за какво са изразходени, твърдят от Национална асоциация "Българско Черноморие".

От морското сдружение подозират още, че отчетената работа не е реално извършена, а картирането е правено фиктивно, на коляно и в кабинет.

"Според информацията от сайта на МОСВ картирането трябва да е извършено на територия от близо 40 милиона декара от 120 екипа. Работили са около 500 души. Простите сметки показват, че извършването на отчетения обем работа от тези хора е възможно само, ако те са изминавали всеки ден по 25 км и то на бегом. И докато са бягали, някак си са успели да опишат и заснемат 859 вида животинки и растения и още 81 хабитати. Ако повярваме в невъзможното, то излиза, че всеки един екип е картирал на час по 75 декара, като за този час в тези 75 декара е извършвал 8 вида дейности", коментира Димитър Канариев, председател на Управителния съвет на Национална асоциация "Българско Черноморие".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Инбет Казино