Подготвяме полети за част от бежанците, заяви Йовчев

Подготвяме полети за част от бежанците, заяви Йовчев
A A+ A++ A

"Вече подготвяме чартърни полети, с които да изпратим част от бежанците в страните, от които са дошли", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в ефира на bTV.

"С новите промени в закона на външни адреси, ще бъдат настанявани бежанците, за които смятаме, че не са заплаха за националната ни сигурност. Останалите ще бъдат в общежития от затворен тип", категоричен е Йовчев.

„Изборите не са заплаха за националната сигурност, част са от демократичния процес, но те могат да бъдат средство, а не цел", допълни той.

„Нека си дадем сметка в какви условия работи това правителство - в обстановка на изключително силно противопоставяне, а компроматните кампании са в основата на проблема. Ако продължим да се замеряме упорито с кал, няма как да изглеждаме по добър начин, включително и по света", добави Йовчев.

"Една от мерките за справяне с бежанската криза и растящия миграционен натиск към България е да се уеднакви борят на влизащите в страната и принудително извежданите от нея", коментира той.

По думите му заседанието на КСНС днес е преминало в коректен и конструктивен тон, а в представения от него доклад се каза, че бежанската криза е управляема и уточни, че все пак няма нито една държава, което да е била готова да се справи с бежанската криза, както и самият Европейски съюз не е готов. По темата за кризата с ниското обществено доверие към кабинета, позицията му е, че изборите не могат да решат проблемите на страната.

Вицепремиерът заяви още, че около 80 души на месец се извеждат принудително от страната. Това става с чартърни полети, но липсата на документи на мнозина усложнява процеса.

По думите му съвпадението на политическата криза вътре в страната и миграционния натиск отвън поставя опасността за страната. Изводът също е част от прочетения пред КСНС „ За мен е по-опасно съвпадението на двете кризи и това поставя обществото в опасност. И двете кризи са управляеми. Нито една държава не беше готова за бежанската криза", коментира той, изразявайки оптимизъм за разработения план за справяне с вълната търсещи убежище.

Влизайки в детайли за част от мерките Йовчев посочи, че в момента рискът да влязат в страната потенциални терористи е управляем и не е висок. Той посочи, че се разделят влизащите в страната на няколко групи. Едните са такива без основание да търсят убежище и те ще обитава местата от затворен тип, след което ще бъдат отведени. Другите са майки с деца и основно сирийци, които ще бъдат настанявани в места от открит тип.

„За останалите, за които не сме сигурни кои са и дали дават истинска версия, ще чакат решение на ДАБ в места от затворен тип", добави Йовчев.

#Цветлин Йовчев #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници