Разработват специална програма за заетост и квалификация на бежанците

Разработват специална програма за заетост и квалификация на бежанците
В бежанския център в село Пъстрогор, Свиленград, се осъществява закрила на 41 непридружени деца, а в село Баня, Нова Загора, е оказано съдействие на 2 деца без придружител. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Министерството на труда и социалната политика се работи по специална национална програма за заетост и квалификация на бежанци, съобщи социалният заместник-министър Лазар Лазаров.

„Ще можем да я реализираме в относително бързо време“, добави Лазаров.

„Всички лица с разрешение за постоянно пребиваване със статут „бежанци“ имат права в териториалните звена на Агенцията по заетостта. Това им осигурява достъп до програми и проекти. Основният проблем, който срещат, е свързан с невъзможността да докажат предишния си опит и квалификация“, обясни той.

„До края на септември е оказано съдействие на 135 деца без придружител. Проведени са 21 интервюта с непридружени деца“, каза още Лазар Лазаров.

Той отбеляза, че в столичния кв. „Враждебна” не са установени деца, които да се нуждаят от специална закрила.

В бежанския център в село Пъстрогор, Свиленград, се осъществява закрила на 41 непридружени деца, а в село Баня, Нова Загора, е оказано съдействие на 2 деца без придружител.

„В Елхово се извършват медицински прегледи и тези лица, които имат нужда, ще бъдат настанявани в местата за настаняване, след което ще бъдат подкрепени от териториалните разпределения на Агенцията за социално подпомагане, ако има необходимост за това“, допълни Лазаров.

#бежанци #Лазар Лазаров #заетост #квалификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници