ЕК призна, че имаме извънредна ситуация с бежанците

ЕК призна, че имаме извънредна ситуация с бежанците
Според министър Цветлин Йовчев имаме право да кандидатстваме за 4 и 9 млн. евро за бежанците, до края на годината. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

„Еврокомисията призна, че в България, Гърция и Кипър има извънредна ситуация с бежанците, което е важно за отпускането на финансова помощ за страната ни“, посочи в интервю за Радио „Фокус“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му две са стъпките за отпускане на финансова помощ: първата е поставянето на въпроса на политическо ниво, което вече е факт. След това обаче трябва да се произнесат експертите. „Може да се кандидатства само тогава, когато е налице извънредна ситуация. Ние вече можем да се възползваме от директна финансова помощ.

Попълнили сме и формуляр какви са ни нуждите. В момента очакваме експерти на ЕК да посетят България в началото на октомври. Те трябва да оценят наистина дали имаме подобни нужди. След това вече цялата процедура се формулизира с отправянето на конкретно искане за размера на помощта“, обясни министър Йовчев.

Той допълни, че финансова помощ се търси по линия на Европейския фонд за бежанците и Европейския фонд за външните граници. По Европейския фонд за бежанците сумата, която остава да бъде разпределена до края на годината, възлиза на около 4 млн. евро, а по Европейския фонд за външните граници – приблизително 9 млн. лева, уточни Йовчев.

 

Той добави, че до седмица ще бъдат въведени в експлоатация и намерените допълнителни места за настаняването на бежанци, но отбеляза, че това не е единственият проблем.

Ние сме много близко до цифрата, която вече оттук нататък ще ни вкара в една ситуация, в която по-трудно можем да управляваме тези процеси. Това се дължи на липсата както на достатъчно опит, така също и на капацитет, с който да управляваме подобни процеси“, коментира Цветлин Йовчев.

Вече ни светва червената лампа, че сме много близо до следващата граница, която наистина може да доведе до това да се повишат рисковете. Оценяваме ситуацията като тежка от гледна точка както на възникване на хуманитарни проблеми, така също и от гледна точка на сигурността”, изрази загриженост вътрешният министър.

Йовчев посочи, че сградите, които ще бъдат пригодени за бежански лагери са такива, че могат с малко средства и в кратки срокове да бъдат отремонтирани за целта.

Министърът сподели, че разбира опасенията на кметовете, в чиито общини ще бъдат настанявани сирийски бежанци.

#Цветлин Йовчев #ситуация #помощ #искане #фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници