Ръстът на инвестициите в бизнес имоти спаднал заради кризата

Ръстът на инвестициите в бизнес имоти спаднал заради кризата
През последните три месеца на 2011 г. годишният растеж на инвестициите е бил 7% срещу 21% през първото тримесечие, показват данни на BNP Paribas Real Estates. Снимка: KCAP Architects
A A+ A++ A

До 38.7 млрд. евро, или със 7% на годишна база, са нараснали инвестициите в бизнес имоти на 9 от основните европейски пазари през последното тримесечие на 2011 г., показват данни на BNP Paribas Real Estates.

За сравнение през първите три месеца на 2011 г. годишното увеличение на инвестициите в бизнес имоти на същите основни пазари беше 21%, припомнят от компанията, цитирани от „Инвестор“.

През второто полугодие обаче инвестиционната активност силно е намаляла в сравнение с 2010 г. заради кризата в Европа.

Експертите посочват, че през последните три месеца на миналата година обичайният за края на годината подем на инвестициите е бил наблюдаван в Централен Париж и Мюнхен, където са реализирани съответно 42% и 45% от общия годишен оборот в сектора на бизнес имотите.

Повече от половината от инвестициите в бизнес имоти в Мадрид също са се случили през последното тримесечие на 2011 г., но въпреки това обемите са останали далеч под нивата от 2010 г.

По-сериозни спадове на инвестиционната активност през последните три месеца на миналата година спрямо последното тримесечие на 2010 г. са регистрирани на пазарите на бизнес имоти в Централен Лондон, Милано, Брюксел, Хамбург и Берлин.

Офис площите продължават да са най-предпочитаните от инвеститорите на основните европейски пазари активи. В периода октомври–декември 2011 г. те са привлекли 70% от инвестициите в бизнес имоти, показват данните на консултантите.

През последните три месеца на миналата година обаче най-бързо са нараснали инвестициите в търговски имоти, отбелязват експертите.

Данните на компанията показват още, че заради силното търсене на първокласни активи доходността от инвестициите в бизнес имоти на основните пазари остава ниска с някои регионални изключения.

Такова изключение е например пазарът в Милано, където доходността от първокласните офис площи е нараснала с 15 базисни точки през последното тримесечие на миналата година.

Консултантите прогнозират търсенето в първокласния сегмент да остане силно и през настоящата година.

Очаква се също така някои институционални играчи, основно пенсионни фондове и застрахователни компании, да увеличат експозициите си към сектора на имотите.

Основен проблем на инвеститорите според консултантската компания ще бъде банковото финансиране.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници