Кога е най-правилният момент за инвестиция в имот

Кога е най-правилният момент за инвестиция в имот

canva

A A+ A++ A

Купувайте, когато можете да си го позволите, съветват експертите.

Печелят чрез отдаване под наем или повишаване на стойността му.

Всеки момент е подходящ за инвестиция в имот, категорични са брокерите. Правилният момент за покупка на жилище с инвестиционна цел е, когато човек може да си го позволи. При инвестиция в имот е важно човек да познава пазара и да намери апартамент или къща, които отговарят на неговите цели, коментират брокери.

При покупка на жилище печалба може да бъде реализирана чрез отдаването му под наем или като бъде продадено след време на по-висока цена. Затова още при покупката на апартамент е важно човек да знае дали очаква доход от наем или иска да го ремонтира, обзаведе и след това да го продаде на по-висока цена. Ако отдава имота под наем, има разлика дали ще търси дългосрочни наематели или ще го отдава краткосрочно на туристи. Възможно е и само да дължи жилището няколко години без да влага допълнителни пари за ремонт и да го продаде след това. От това за какво ще бъде използван имотът зависи кой апартамент от предлаганите на пазара да бъде купен.

Независимо за какво ще бъде използван имотът, той винаги изисква грижа от собственика. Най-често срещаната инвестиция в имот е с цел отдаването му под наем. В тези случаи най-изгодна е покупката на двустаен апартамент. Двустайните жилища са по-евтини от тези с три стаи и затова първоначалната инвестиция ще бъде възвърната по-бързо. Освен това за двустайните жилища по-лесно може да бъдат намерени наематели отколкото за по-големите.

Ако смятате да отдаване дългосрочно имот под наем, е важно да бъде на място с добра транспортна свързаност, защото така ще има по-голям интерес към него от наематели. Ако искате да отдавате жилището краткосрочно на туристи, най-добре е да е на пешеходно разстояние от централната част на града.

Много хора купуват имот, за да предпазят спестяванията си от инфлацията, е не толкова, за да търсят бърз доход чрез отдаването му под наем на туристи. Но и в тези случаи е много важен изборът на жилище. Цените на качествените жилища, в райони с добра инфраструктура, които са близо до метро, магазини, детски градини и училища нарастват най-бързо през годините.

Най-предпочитаните и желани райони в столицата винаги са били южните и централни квартали. Но пазарът на имоти се развива. Ако преди години гледахме само квартала, в момента има определени райони в конкретните квартали, които са по-желани от купувачите спрямо други части на конкретния квартал.

15-20% инвестират парите си. Най-често купуват хора на възраст 30-40 години. Важна е средата около сградата

Най-често жилища купуват хора на възраст между 30 и 40 години и това не е тенденция само в България, а по цял свят, разказаха брокери на имоти. Това са купувачи с високи доходи, които или вече имат спестени необходимите пари за покупка на имот, или са достигнали ниво от кариерата си, което им дава сигурност, че ще могат да изплащат ипотечен заем в продължение на много години.

Повечето хора купуват, защото им трябва по-голямо жилище. С раждането на първото или на още едно дете в семейството много хора решават, че имат нужда от по-голям апартамент. Освен това тенденцията за работа от къщи, появила се по време на пандемията, и съответно нуждата от още една стая за кабинет у дома, продължават да са валидни и сега.

Много хора пък решават, че имат нужда от по-голям дом, просто защото са нараснали доходите им. Всеки иска да повиши стандарта си на живот и с нарастването на доходите много семейства решават да се пренесат в по-голям апартамент или да купят къща.

Около 15-20 на сто от купувачите на имоти искат да придобият жилище, за да съхранят парите си в условията на висока инфлация.

При избора на жилище купувачите се интересуват не само от самите характеристики на имота, а и от заобикалящата сградата среда. Затова много инвеститори влагат пари, за да оправят тротоара или зелените площи около новата сграда.

Районите с добра инфраструктура привличат повече купувачи и там търсенето на имоти е по-голямо. От съществено значение за купувачите при избор на конкретен имот са и възможностите за паркиране в квартала, пише "Труд".

#имот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници