Експерти: Има повишено търсене и скок в цените на имотите у нас

Експерти: Има повишено търсене и скок в цените на имотите у нас

canva

A A+ A++ A

България е втора в ЕС по ръст на цените на жилищата. От 2010 г. насам недвижимите имоти у нас са поскъпнали с 80%. Темата коментират бившият председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев и заместник-председателят на Асоциацията на кредитните посредници Деян Василев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Ганев посочи, че от началото на годината има ръст в продажбите на недвижими имоти в София, Пловдив, Варна и Бургас.

България не е в челната петица по отношение на ръста на цените в Европа, каза той. Около 55% е най-високият процент на сделки с кредитиране и той е в София“, посочи експертът.

Той каза още, че има търсене на имоти, а банките дават кредити след обстойна оценка. „Съотношението на новоотпуснатите ипотечни кредити за миналата година спрямо БВП е 10%. В Чехия е 36%, в други западноевропейски държави - 90%“, каза още той. Експертът подчерта, че ръстът на цените е в резултат от предлагането.

Яна Хинкова, член на Националното сдружение „Брокери на имоти“, каза, че новото строителство се търси от определена част от населението. По нейни думи това са млади хора, които инвестират в комплекси от затворен тип.

#имот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници