Архитект: Има голям риск от връщане на пари при предстоящото саниране

Архитект: Има голям риск от връщане на пари при предстоящото саниране

canva

A A+ A++ A

На 1 саниран кв. м във Варна преброих 7-8 грешки. Масово строителите нарушават елементарни правила, които и децата спазват при лепенето на хартия в блокчетата. В резултат на всичко това санирани сгради се охлаждат, вместо обратното.

Това разказа в предаването (О)позиция на Segabg.com архитект Стефан Цонев, заместник-председател на Управителния съвет на Алианса за висока строителна култура. Алиансът излезе с практически съвети към етажната собственост как да се следи за качеството на саниране и подготвя международна конференция за конкретни добри практики на прага на новата програма за саниране.

При санирането топлоизолацията масово се залепя с точки, вместо лепилото да се поставя по края на плоскостите, както децата лепят в блокчетата си.

"Разстоянието между топката, топлоизолацията и стената е голямо и позволява движение на въздуха. Колкото по-висока е сградата, толкова по-силен коминен ефект се създава. Това изстудява сградата", разказа архитект Цонев.

Студените стени водят до кондензация и поява на гъбички и мухъл. За всичко това могат да се посочат конкретни примери със санирани сгради, разказва още специалистът. Движението на въздуха между топлоизолация и стена създава предпоставки и за лесно разгаряне на пожари.

"Близо 10 години тече тази програма, в МРРБ няма никакъв анализ. Да се пуска втори етап без анализ е безотговорно“, коментира Цонев.

Според него при предстоящото саниране на жилищни сгради по плана за възстановяване и устойчивост ще има много голям риск от връщане на пари, защото сградите няма да могат да докажат минималните 30% спестяване на енергия.

#саниране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници