В. "Сега": И след актуализацията на бюджета кабинетът няма да се разплати с бизнеса

В. "Сега": И след актуализацията на бюджета кабинетът няма да се разплати с бизнеса
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Въпреки обещанията на кабинета и след актуализацията на бюджет 2013 бизнесът няма да получи в пълен обем просрочените си вземания от държавата, съобщава в. "Сега".

Правителството обяви как ще разпредели 163 млн. лв. от одобрени от парламента 200 млн. лв. за допълнителни харчове на министерствата. Едва 26.2 млн. лв. от тях обаче са предвидени за покриване на просрочени задължения към фирмите. Основната част от парите ще отиде за зле планирани дейности с неосигурено финансиране и за извънредни скандални субсидии - например за федерацията по мотокрос.

Това става ясно от подготвения проект на постановление за разпределяне на извънредните 163 млн. лв. субсидии по бюджетите на министерствата и държавен фонд "Земеделие". След отпускането на тези пари свободният ресурс, с който кабинетът ще разполага, ще е едва 37.4 млн. лв.

Бързото разплащане с бизнеса бе един от основните аргументи за актуализацията на бюджет 2013. При внасянето на законопроекта от финансовото министерство съобщиха, че от общо 200 млн. лв. допълнителни разходи 160 млн. лв. ще отидат именно за това. Витиевато бе обяснено, че основната част от тези задължения са натрупани от министерство на отбраната, министерство на правосъдието и МВР.

В рамките на тези 160 млн. лв. от МФ обещаха пари и за земеделските производители, както и за капиталови разходи на здравеопазването. От предложеното постановление става ясно, че сумите за покриване на просрочени задължения са далеч по-скромни. Според разбивката МВР ще получи 10 млн. лв. за разплащане на задължения към доставчици, министерство на правосъдието взима 8.5 млн. лв. за задължения на затворите, 3.3 млн. лв. отиват за екоминистерството за просрочени задължения по проекти, съфинансирани от Кохезионния фонд.

Министерство на външните работи ще плати 1.335 млн. лв. за данъчни задължения на посолството ни в Берлин, датиращи от 1998 г., а Министерският съвет ще приведе 3 млн. лв. по забатачен договор от 2008 г. за изграждане на оптичнокабелни трасета.

#актуализация #бюджет #бизнес #задължения #фирми #разплащане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници