Марин карал втори мандат незаконно

Марин карал втори мандат незаконно
Липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ангел Марин се оказа незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му може да се озоват в съда.

Липсва указ на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента за мандата от 2007 до 2012 г., пише вестник „Монитор“.

По този начин е нарушен член 104 от конституцията, който гласи, че:

„Президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11“, като издаде за това съответния указ. Тези правомощия обаче не се дават пожизнено, а само за петгодишния мандат.

Това конституционно изискване е било спазвано от 1991 до 2007 г., като всички избрани държавни глави са прехвърляли тези правомощия със съответните укази.

Веднага след като спечелва първия си мандат, през 2002 г. президентът Първанов издава необходимия за тази цел указ.

Така през първия мандат на двойката Първанов–Марин актовете на вицепрезидента са били законни, защото той е получил от президента съответните правомощия.

След започване на втория мандат обаче Първанов не е издал втори указ за упълномощаване на вицето си. Така актовете на последния се оказват незаконни и непораждащи правни последствия.

Липсата на указ, с който Ангел Марин е имал право да помилва и да дава българско гражданство на практика означава, че всички издадени от него укази за периода 23 януари 2007 – 22 януари 2012 г. са противоконституционни. Те могат да бъдат атакувани в съда и отменени.

Според проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК, такъв пропуск може да разклати държавността.

„Беше ясно, че щом двойката Първанов–Марин напусне президентството, ще започнат да гърмят заложените там мини. Очакваше се една от тях да е свързана с помилванията, които президентът има право с указ да възложи на вицепрезидента. Там обаче безобразията се оказаха толкова грандиозни, че всички се потресоха“, коментира Константинов.

„Убийци, изнасилвачи и бандити с 20-годишни присъди са били помилвани от вицепрезидента Марин с лекотата, с която се люпят семки. Не по-малко скандални са и някои от актовете, с които е давано българско гражданство на хора със съмнителни биографии. Едва ли ще разберем защо се е действало така. Но пък винаги е полезно да се напомни знаменитата мисъл на Нобеловия лауреат Милтън Фридман: „За каквото и да ви говорят, става въпрос за пари“, добави той.

#Ангел Марин #Марин #визепрезидент #Георги Първанов #Първанов #президент #указ #помилване #престъпници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници