Първанов за включването му в списъка на „Миротворец: Горд съм, че съм редом до Хенри Кисинджър!

Първанов за включването му в списъка на „Миротворец: Горд съм, че съм редом до Хенри Кисинджър!

Стоп кадър/БНТ - архив

A A+ A++ A

„Елементи на съдебна реформа в сферата на Конституцията са необходими. Правили сме 5 промени, три от тях се случиха по мое време. В сегашния проект за Конституционни промени бяха изсипани като яхния всякакви идеи. Има видим стремеж да се пипнат правомощията на президента, да се орежат и правата на кметовете, които са може би най-стабилната власт. Само който не познава колко е трудно да се намери качествен кмет, може да си позволи подобна мярка”. Това заяви Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г. в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според него е нужно да се изчистят предложените промени за кметските правомощия.

„За мен е неочаквано и съмнително от гледна точка на крайния ефект премахването на служебния кабинет. Един кабинет, който се е провалил, който може би ще бъде бламиран при вот на недоверие, трябва да бъде оставен да прави изборите. В това число и с някои вътрешни министри, които видяхме как правят самия механизъм и реално изпълнението на изборния процес. Това е очевидна атака срещу президента. Не бива заради мръсната вода да изхвърляме и легена”, каза Първанов.

Според него смяната на националния празник е лош знак, символ на лоша национална политическа култура. „24 май е много красив, емоционално зареден празник, но 3 март е символ на началото на възраждането на българската държавност. В повечето европейски страни обикновено националният празник е свързан с държавността. След 3 март се създава българската Конституция. Същата тази Русия ни дарява Белгийския тип конституция, ако щете дори с герба и „Съединението прави силата” ние заимстваме от Белгия. След това се създава Българската армия, МВР, създава се нова модерна българска държава”, обясни Първанов.

„Не ме интересува. Горд съм, че съм редом до Хенри Кисинджър”. Така Георги Първанов отговори на въпроса дали се чувства застрашен от включването на името му в списъка на украинския сайт „Миротворец”.

За преговорите България да предостави реакторите, които закупихме от Русия за построяване на втората атомна електроцентрала в страната ни, Първанов изтъкна необходимостта да защитим собствения си интерес. „В потрес съм от сделката, която направиха нашите управляващи като харизаха двата ядрени реактора за АЕЦ “Белене” на Украйна – няма реална финансова схема, която да ни обезщети. Ние имаме най-готовото място за построяване на такава ядрена централа, по-голяма готовност имаме от Украйна, там нещата са плачевни, но това е тяхна работа”, каза Първанов.

„Вина за непострояването на АЕЦ „Белене”, на Южен поток носят до 6 правителства, включително и служебни, които забавиха преговорите, забавиха действията и нещата не се получиха”, обясни той енергийните проекти в страната ни.

За войната в Украйна той бе категоричен, че сме солидарни съюзници в НАТО и ЕС, но когато става въпрос за нашите съседи, трябва да сме въздържани, смята той. За думите на руския депутат Пьотр Толстой той обясни, че бившият български външен министър Соломон Паси е огледалният образ на Толстой.

Бившият президент припомни споровете си с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и след искането за импийчмант те са имали конструктивни разговори.

За РС Македония той заяви, че сме загубили битката за историята и прогнозира, че ще спорим много по-ожесточено за Гоце Делчев и Даме Груев.


#Георги Първанов #сайт "Миротворец"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници