Евгений Дайнов: Протестите ще продължат с години, докато не се изрине олигархичният модел

Евгений Дайнов: Протестите ще продължат с години, докато не се изрине олигархичният модел
Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Г-н Дайнов, можем ли да очакваме ескалиране на напрежението при излизането на депутатите от Народното събрание. Очаквате ли промяна в поведението на протестиращите?

Новите протести ще са като старите. Правителството ще се опита да събере подкрепа, но няма да има успех. Ескалацията на напрежението зависи от това колко хора ще излязат да протестират. Опитът за пробиване на оградата не се прави от хора с деца и велосипедисти. Както винаги, колкото повече хора има, толкова по-малка е възможността за екстремни действия. Освен ако не станем свидетели на повтаряне на вечерта с нападнатия автобус.

При задълбочаване на протестите през есента очаквате ли оставка на правителството?

Очаквам оставка на правителството, но не само заради протестите, а защото управляващите ще започнат да разбират, че без обществена подкрепа няма да се свърши нищо. От тази безпомощност ще се породи вътрешно напрежение и в крайна сметка ще доведе до падане от власт.

ГЕРБ ще натрупа ли дивиденти от ситуацията?

Не, ГЕРБ не може да се възползва от ситуацията. Звездният миг на тази партия отмина. Те не могат да се ориентират. Не могат да вземат ролята на опозиция, а не могат да вземат и властта, тоест не могат да живеят като политическа партия извън властта. Ясно показаха, че са на същия акъл като сегашните. И те като тях си представят, че протест означава да докарат автобуси с хора от провинцята. Няма начин да се възползват от събитията.

Какви са очакванията Ви за новите партии, сериозни ли са заявките им? Реформаторският блок заяви, че ще се бори да стане първа политическа сила?

Реформаторският блок, макар бавно, показа, че се развива в правилна посока. Формацията се развива като представител на цяло поколение грамотни хора, които не са представени в парламента.

Това, което ме тревожи, е липсата на същото развитие в ляво. Някой трябва да положи усилия и да сложи основа на нова левица, която да не бъде свързана с Кремъл и с олигархията. Липсата на развитие в тази посока е тревожно.

Наскоро се появи информация, че Георги Първанов и Татяна Дончева могат да направят партия. Могат ли да сформират лява формация, алтернатива на БСП?

Какво ново ляво с Първанов, който е представител на Кремъл на българската територия? Те и двамата вече показаха през последните години, че не могат да правят партии. Не просто не го умеят. Те могат да правят раздори в БСП.

Има пространство за нормална модерна лява парния. Но трябва да се знае, че нормална лява партия не може да излезе вътре от БСП, трябва някакви хора отвън да я направят.

Ще се успокои ли обстановката, ако падне правителството? Каква е алтернативата?

Алтернативата е възстаноявяване и изграждане на политика, която да не е фасадна демокрация и да не служи за прикритие за олигархии. Тези избори и следващите няма да са крайна точка на протестите. Те ще продължат с години, докато се изрине олигархичният модел.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници