Обама иска да избегне грешките на Буш

Обама иска да избегне грешките на Буш
Обама иска да избегне грешките на Буш, пише АФП
A A+ A++ A

Десет години след решението на Джордж У. Буш за инвазия в Ирак без мандат на Съвета за сигурност Барак Обама се готви за удари срещу Сирия на Башар ал-Асад, без да се допита до ООН, но все пак твърди, че ситуацията е различна.

В отсъствието на съгласие на Съвета операция в Сирия ще трябва да се води от "коалиция на доброволци", подобна на тази, която свали Саддам Хюсейн.

Русия, основен съюзник на Дамаск, не пропусна да изтъкне сходството и да припомни, че инвазията през 2003 г. беше основана на лъжливи информации за присъствието в Ирак на оръжия за масово поразяване в момент, когато американците и европейците говорят все по-открито, че сирийската армия е извършила голяма атака с химическо оръжие срещу предградие на Дамаск миналата седмица.

Държавният секретар Джон Кери, който критикува "прибързаността" на Джордж Буш по време на войната в Ирак, определи като "морално неуместно" предполагаемото използване на отровен газ срещу населението.

"Този път наистина е различно", казва Ричард Гуан от университета в Ню Йорк. "Само запален почитател на теорията на конспирациите може да твърди, че Обама е искал да се стигне дотук, докато администрацията на Буш имаше ясно желание да нахлуе в Ирак през 2003 г.", допълва той.

По онова време Германия и Франция се противопоставиха на операцията, докато Лондон подкрепи Джордж Буш. Този път основните европейски сили са съгласни, френският президент Франсоа Оланд говори за "отговорността да защитим цивилните".

Но изстрелването на няколко крилати ракети ще бъде по-лесно от постигането на съгласие в Съвета за сигурност за прекратяването на конфликта, при който загинаха над 100 000 души от март 2011 г.

Русия и Китай вече наложиха вето на три резолюции, предложени от западните страни за оказване на натиск върху сирийския президент Башар ал-Асад. "Москва и Пекин несъмнено ще осъдят всяко военно действие, но Вашингтон е убеден, че действията срещу Дамаск са морално оправдани и сдържаността, която Обама проявяваше до момента, трябва да му помогне да защитава своята кауза", обяснява Ричар Гуан.

"Съветът за сигурност не може да бъде единственият гарант за това какво е законно и легитимно", твърди Ричард Хаас, председател на Съвета по външна политика и бивш американски дипломат. "Това би означавало да се позволи на страна като Русия да сложи ръка върху международните закони и по-общо върху международните отношения", допълва той.

Според Хаас САЩ не могат да допуснат това. Вашингтон "търси равновесие" между достатъчно силни военни действия "за налагане на идеята, че наистина има червени линии, които не бива да се прекрачват", но не прекалено силни или прекалено дълги, "за да не се превърнат САЩ в участник в тази гражданска война", изтъква Хаас.

Както при бомбардировките на Сърбия през 1999 г., когато САЩ и техните съюзници се опряха на НАТО, заобикаляйки ООН, те могат отново "да проявят известен милитаризъм", опирайки се на НАТО или на арабските страни, враждебни на Башар ал-Асад, счита Хаас. Така десетки страни могат да сформират "коалиция на доброволците", предрича той.

Някои страни обаче остават предпазливи. Според шведския външен министър Карл Билд трябва да се направи опит за преминаване през Съвета за сигурност. Той смята, че е важно инспекторите на ООН, които в момента се намират в Сирия, да могат да се отчетат за мисията си.

"Бих искал да видя официално доказателство под една или друга форма, че химически оръжия са били използвани преди началото на операция", казва посланикът в ООН на страна съюзник на САЩ. Обама "ще открие, че международната подкрепа за американска военна операция бързо рухва, ако преминава от ограничено наказателно действие, свързано с химическите оръжия, в опит за сваляне на режима", предупреждава Ричард Гуан.

АФП Вашингтон, по БГНЕС

#Сирия #химическо оръжие #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници