Мира Радева: Разкарват всички, които са били близки до ГЕРБ

Мира Радева: Разкарват всички, които са били близки до ГЕРБ
Мира Радева Снимка: www.potv.bg
A A+ A++ A

Мира Радева е доктор по социология в Института по социология към БАН от 1986 година. Преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1991 година ръководи Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“.

Г-жо Радева, как ще коментирате дисциплинарното уволнение на шефката на държавната социологическа агенция НЦИОМ Лидия Йорданова?

За съжаление не знам нищо за случая. А, това което чувам, са доста общи формулировки.

Смятате ли, че това е поредната „политическа метла“, както определя ГЕРБ уволененията през последния месец?

Единственото, което мога да кажа, е, че НЦИОМ винаги са давали резултати, близки до нашите. И не съм виждала сериозни разминавания между нашите и техните данни. Ако е имало разлики, е било автоматична грешка. От гледна точка на изследванията данните на НЦИОМ, особено откакто Лидия Йорданова е ръководител, бяха коректни.

Според Вас трябва ли НЦИОМ да бъде закрит?

Казах това, което казах. Аз не съм държавна институция. Държавните институции имат други логики, но това, което мога да кажа, е, че смятам, че данните под ръководството на Лидия Йорданова бяха коректни. Нищо друго не мога да кажа.

Трябва ли да има държавна социологическа агенция?

Тук въпросът е доста спорен. НЦИОМ беше създаден по личното решение на Андрей Луканов. И помогна на Кънчо и Андрей (социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев – бел.ред.) да създадат агенция „Галъп“.

Даже за мен е изненадващо, че НЦИОМ продължи да съществува толкова много години. Вероятно поради умелото управление на Лидия Йорданова. Тя някак си успяваше да убеди Народното събрание, лидерите на политическите партии, че не е безсмислено да съществува такава институция.

Но доколкото знам, ГЕРБ имаха доверие в данните на Лидия Йорданова. Самият факт е, че те имаха публични договори с НЦИОМ. И наистина най-вероятно става дума за разчистване на стари сметки.

Всички, които са били близки до ГЕРБ под една или друга форма, трябва да бъдат разкарани. За мен за това става дума. Трябва да се направи достатъчно място за онези агенции, които подкрепяха настоящата власт.

Какво смятате за последната „мода“ да се обединяват партии? НФСБ се сля с ГОРД, например...

Резултатите от изборите го налагат. Защото се видя, че много гласове бяха разпръснати. И в този смисъл партии със сходни визии и ценности би трябвало да се обединят, за да имат шанс да влязат в следващия парламент. Не мога да разглеждам този факт като усещане за предстоящи избори, защото за момента, като изключим протестите, няма чисто институционални механизми, с които да бъдат докарани предсрочни избори.

Но така или иначе, политическият процес е дълъг, а още по-дълго е влизането в главите на хората. Колкото по-рано започнат такива обединителни процеси, толкова е по-добре както за партиите, така и най-вече за избирателите. Да разберат между какво и кого имат да избират.

Какво мислите за влизането на Николай Бареков в политиката?

Мога само да му пожелая успех, както на всички други нови политически субекти. Аз не споделям ценностите на този човек и не мога да очаквам да стана негов симпатизант.

Вярно ли е, че ще участвате в новия сезон на „ВИП Брадър“?

Мисля, че това е в категорията жълтинии и в никакъв случай не ме засяга. Да си пишат каквото си искат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници