Наш военен музикант - в оркестъра на “Титаник”?

Наш военен музикант - в оркестъра на “Титаник”?
Бил ли е Стойо Крушкин музикант в оркестъра на "Титаник"? Снимка: bulgaria-weekly.com
A A+ A++ A

Стойо Иванов Крушкин – военен музикант /фагот/, потомък на “шопския Апостол” Никола Крушкин-Чолака, от софийското село Бистрица, може би е бил приет в оркестъра на “Титаник”, пише bulgaria-weekly.com. Историята разказва, че диригентът, Уолъс Хартли, много харесал един български кларнетист и го приел в оркестъра на кораба.

Тази легенда вече почти век се препредава от ухо на ухо сред по-старите музиканти. Българска фамилия обаче липсва в най-подробния сайт, посветен на оркестъра на "Титаник". Семейно предание твърди, че Стойо е трябвало да пътува на “Титаник”.

Дали е поканен в оркестъра, не е известно, но е сигурно, че той е трябвало да се качи на кораба. “Титаник” потъва, но за щастие Стойо изпуска влака и закъснява за Шербург, където е трябвало да се качи на борда. В София, съпругата му Николица, прави молебен за заупокой, защото е убедена, че Стойо е загинал. Изнeнадата й е голяма, когато мъжът й се завръща жив и здрав. По-късно Стойо успешно заминава за Америка, където основава българския оркестър “Bulgarian Balkan Band”, заедно със съдружника си Христо Серафимов от Сапарева Баня.

#"Титаник" #оркестър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници