Майката на загиналото момче в "Титан": Отстъпих му моето място

Майката на загиналото момче в "Титан": Отстъпих му моето място

Twitter

A A+ A++ A

"Отстъпих на сина си моето място на борда на "Титан". Това каза Кристин Дауд, майката на 19-годишното момче, загинало при имплозията на подводницата. В интервю за Би Би Си жената разказа за преживения ужас и за мъчителното очакване преди да разбере, че е загубила сина си Сюлейман и съпруга си Шахзада, тръгнали на експедиция към отломните от "Титаник" на дъното на Атлантическия океан.

Кристин разказва, че всъщност е планирала да отиде със съпруга си да разгледа потъналия кораб още преди няколко години, но тогава отменили спускането заради COVID пандемията. "След това отстъпих на сина си, защото той наистина искаше да отиде", каза тя.

Семейството, заедно със 17-годишната им дъщеря Алина, се качва на борда на кораба "Polar Prince" в Деня на бащата. Кристин споделя, че четиримата се прегръщали и се шегували в минутите преди съпругът ѝ и синът ѝ да се качат на "Титан".

"Наистина се радвах за тях. И двамата много искаха да направят това от дълго време", спомня си Кристин. Тя и дъщеря ѝ Алина остават на борда на "Polar Prince". Малко след потапянето на подводницата научават, че връзката с нея е изгубена.

"В първият момент не разбрах какво означава това. После изведнъж всичко се срина", спомня си почернената майка и съпруга.

Часовете, в които се провежда мисията по издирването на батискафа, преминават в надежда и отчаяние. "Мисля, че изгубих надежда, когато изминаха 96 часа. Тогава изпратих съобщение на семейството си с текст: "Подготвям се за най-лошото". Алина остана оптимист до обаждането на Бреговата охрана, когато ни съобщиха, че са открили отломки", разказа Кристин.

Дауд отказа да коментира текущото разследване на инцидента. На въпроса в какво тя и дъщеря ѝ ще намерят утеха, тя отговори: "Утеха? Има ли изобщо такова нещо? Не знам... Липсват ми! Много, много ми липсват".

Кристин разказва още, че Сюлейман бил студент в университета в Глазгоу, Великобритания. Той взел със себе си кубче на Рубик, защото искал да постави световен рекорд. Майка му разказва, че толкова много обичал кубчето си, че го носел навсякъде със себе си. Успявал да смае всички, като нареждал сложния пъзел за 12 секунди.

"Той се вълнуваше и казваше: "Ще подредя кубчето на 3 700 метра под водата, до "Титаник", казва Кристин. И добавя, че съпругът ѝ дори носел камера, за да запечата този момент и с видеото момчето да кандидатства за рекорд на Гинес. Вече бил подал и заявление за това, допълва Нова телевизия.

Сега майката и сестрата на Сюлейман са си обещали, че и те ще се научат да редят кубчето на Рубик в чест на тийнейджъра. Освен това семейството възнамерява да продължи дейността на Шахзада.

"Той участваше в толкова много инициативи. Помогна на толкова много хора и мисля, че наистина искам да продължа делото му. Това е доста важно и за дъщеря ми", казва Кристин.

Семейството организирало и молитва в джамия в памет на изгубените си близки. Имамът пък се помолил за покоя и на останалите загинали на борда на "Титан" - Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate, британският бизнесмен Хамиш Хардинг и Пол-Анри Наржоле, бивш водолаз от френския флот и известен изследовател.

#"Титан" #"Титаник"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници