Летище Бургас с рекорден ръст на пътници и полети

Летище Бургас с рекорден ръст на пътници и полети
Едномилионният пътник на Летище Бургас през 2011 г. беше норвежката Сузана Тове Равндал, която стъпи на българска земя на 26 юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аерогарата в Бургас отбеляза абсолютен рекорд по броя на пътниците и полетите, които е обслужила през изминалата 2011 година.

Летище Бургас и Летище Варна отбелязаха 10.0% ръст на пътниците и 7.3% ръст на полетите през 2011 година в сравнение с предходната.

През изминалата година общо 3 435 152 пътници и 30 478 полети са били обслужени от двете летища, които „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД управлява, съобщи сайтът „Днес+“.

Каргото, обслужено от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, също е нараснало с 5.25%.

През 2011 г. за първи път руският пазар бе най-силния пазар на двете аерогари поради изключително високите темпове на нарастване – между 12% и 35%. През предходните години с най-голям дял бяха пътниците от Германия.

Миналата година „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ завърши няколко големи инвестиционни проекта на двете летища и инвестира повече от 75 млн. лева в строителството на нови сгради, рехабилитация, в подземната инфраструктура, разчистване на терена и стартиране на строителството на нови пътнически терминали.

Повече от 1000 работници бяха заети в строителните дейности на територията на двете аерогари.

През 2011 г. Летище Бургас обслужи 2 253 320 пътници, което е абсолютен рекорд в неговата история.

Ръстът спрямо предходната година е 18.96%. Самолетодвиженията се увеличиха с 21.0%, достигайки 19 215.

Най-голям дял сред пътниците, обслужени на Летище Бургас, заеха гостите от Русия. Сред тях се нареждат пътуващите от и за Германия, Великобритания и Чешката република.

Значителен ръст бележи трафикът по вътрешни линии, благодарение на увеличената честота на полетите по линията Бургас–София.

През летния сезон Летище Бургас отново бе най-динамичното летище в България с обслужваните повече от 500 000 пътници за месец.

През 2011 година на летището бяха открити нови дестинации, до които се изпълняваха редовни и чартърни полети по различни направления в Германия, Русия, Унгария, Франция, Италия, Австрия, Скандинавските страни, Украйна.

През 2011 г. обслужените пътници на Летище Варна са 1 181 832, което е понижение от 3.7%, а обслужените полети – 11 263.

Намалението в общия брой на пътниците за годината е в резултат на затварянето на аерогарата за рехабилитация на пистата, която започна на 15 октомври миналата година.

На летище Варна челното място в общия брой на обслужените през годината пътници заеха също пътуващите от и за Русия, следвана от Германия и Полша.

Макар и по-малък от предходната година, силен остава трафикът по вътрешните линии, с обслужени 119 410 пътници.

През изминалата година на аерогарите в Бургас и Варна бе стартирано строителството на нови пътнически терминали, които заедно с рехабилитацията на пистата на Летище Варна ще струват на „Фрапорт Туин Стар“ над 170 млн. лева.

През 2011 година на Летище Бургас бе увеличена възможността за приемане на въздухоплавателни средства с пускането в експлоатация на четири нови самолетни стоянки.

Построени и пуснати в експлоатация бяха също нова административна сграда и нов карго терминал.

На Летище Варна бяха построени нова обслужваща сграда за нуждите на РВД и нова сграда за поддръжката, както и втора водоснабдителна система.

#летище Бургас #летище Варна #Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт #пътници #полети #Бургас #Варна #летище #аерогара #РВД #писта #терминал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници