Дамаск отрича за атентат срещу Башар Асад

Дамаск отрича за атентат срещу Башар Асад
Башар Асад
A A+ A++ A

Сирийските власти опровергаха информациите на няколко медии от региона, че конвоят от автомобили на президента Башар Асад е бил атакуван в четвъртък, докато той е пътувал към джамията Анас бин Малик, предаде БГНЕС.

Саудитската телевизия Ал Арабия съобщи, че по кортежа е била изстреляна ракета. Министърът на информацията Омран ас-Зохби определи информацията на медията като абсолютно невярна. "Президентът пристигна в джамията, като сам управляваше колата си, взе участие в молитвата и поздрави всички, покрай които мина, както прави всеки ден, когато се среща с хора", заяви министърът. АФП припомня, че това е първа информация, макар достоверността й да не може да бъде доказана, за директно посегателство срещу живота на сирийския президент от началото на гражданската война в страната през пролетта на 2011 г.

Зохби квалифицира твърденията на саудитския тв канал като "олицетворение на мечтите и илюзиите на някои медии и правителствата, стоящи зад тях". И допълни, че това е в реда на нещата, доколкото злонамерени среди искали да провалят тържествата в Сирия по случай приключването на свещения за мюсюлманите месец рамадан. Саудитска Арабия е основният спонсор на т. нар. бунтовници, опитващи се да свалят от власт режима на Башар Асад. Противниците на властта са основно сунити, докато Асад е алевит, вероизповедание, което е разклонение на шиизма.

Държавната телевизия на Сирия излъчи кадри, на които се вижда седящият по време на сутрешната молитва в джамията Башар Асад заедно с други известни личности. В края на молитвата имамът на джамията Ахмед аз Джазаири призова господ да осигури успех на президента Асад за благото на страната.

От началото на бунта Асад се появява изключително рядко на обществени места. На 1 август той посети демонстративно Дарая, бившата крепост на бунтовниците край Дамаск, превзета от правителствените войски.

#Башар Асад #атентат #Дамаск #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници