Министър Чобанов: Не може да бъде споделена икономическата логика на ветото

Министър Чобанов: Не може да бъде споделена икономическата логика на ветото
A A+ A++ A

Мотивите на президента Росен Плевнелиев за налагане на частично вето върху някои текстово от актуализацията на бюджета имат чисто политически характер. Те са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията. Не може да бъде споделена икономическата логика на изложените от президента мотиви. Това пише в позиция на министъра на финансите Петър Чобанов относно ветото, разпространена днес.

"Негативната риторика, невярната и тенденциозно подвеждаща интерпретация на цялостната проблематика, свързана с публичните финанси, в т.ч. особено по отношение на суверенния дълг, крие в себе си сериозни рискове от затруднения при пласирането на дълг, нарастването на цената на финансиране и от там повишаване на разходите за неговото обслужване от бюджета. Материализацията на подобни опасения изискват осъзнаване за и носене на отговорност от страна на тези, които са ги породили. Не случайно, тези изключително сериозни въпроси са в обхвата на оценката на кредитоспособността на страната и от международните рейтингови агенции," се казва още в позицията.

"Актуализацията на бюджета трябва да се разглежда съвместно с програмата на правителството и усилията, които то полага, както и конкретни резултати, които постига, по отношение на подобряването на бизнес средата и растежа. Основен проблем на бизнес средата е превръщането на държавата в нередовен платец, чрез натрупване на хронични задължения към бизнеса и невъзстановяване в срок на ДДС, достигнало в определени моменти  по времето на правителството  на ГЕРБ 800 млн. лева.етото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за възпрепятстване и забавяне на изпълнението на програмата на правителството, насочена към предсказуемост, изрядност в отношенията и солидарност към уязвимите социални групи", заключава министър Петър Чобанов.

Пълният текст на позицията на министър Чобанов четете ТУК.

#Петър Чобанов #президент #вето #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници