Единодушно: Депутатите уважиха ветото на Радев върху поправките в съдебния закон

Единодушно: Депутатите уважиха ветото на Радев върху поправките в съдебния закон

Президентство

A A+ A++ A

Без нито един глас против правната парламентарна комисия подкрепи ветото на президента върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бяха възстановени премахнатите с Шестата поправка в Конституцията - Пленум на Висшия съдебен съвет и правомощието на главния прокурор да осъществява методическо ръководство над прокурорите. Това предаде БНР€

"Осъзнаваме, че има неточна редакция, която създава предпоставки за превратно тълкуване на легитимната цел, която преследвахме, и сме склонни да предложим нова, с която да се отхвърлят притесненията и да решим проблема, който се създаде, но който при приемането на конституционните изменения не беше налице", каза от името на мнозинството Стою Стоев от ПП-ДБ.

Гроздан Караджов от ИТН контрира, че до непрецизните текстове се е стигнало заради спешното придвижване на промените в основния закон, а Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС обясни:

"Да, ние бързахме с Конституцията. И аз също не знам защо бързахме. И аз, и министър Славов молихме за още един месец. Щеше да ни бъде напълно достатъчен, за да прегледаме внимателно преходните разпоредби, но тогава пак от гледна точка на политическата целесъобразност беше ни казано, че във връзка с Шенген трябва задължително преди Коледа да бъде приета. Приехме Конституцията, не ни приеха в Шенген. Така че си останахме с бързането".

Гроздан Караджов:

"Казаха ни да бързаме, казаха ни, че ще влизаме в Шенген и той въпросът се налага от само себе си - кой".

Радомир Чолаков:

"Докато аз съм бил председател на конституционната комисия никой от ръководството на ГЕРБ - никой - не ме е инструктирал, не ми е казвал как да водя комисията, не ми е казвал какво да правя, в какви темпове и в какви срокове. Ако е имало изисквания за скорост, те са били от страна на инициаторите на конституционната реформа, но не - гарантирам ви и ви се заклевам, от ръководството на ГЕРБ".

# Румен Радев #вето #НПК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници