Бобева: Анализът на състоянието на държавните предприятия показва огромни финансови задължения

Бобева: Анализът на състоянието на държавните предприятия показва огромни финансови задължения
Според Бобева, всеки един акт на МС се обсъжда и от гледна точка да не се създава нова административна пречка и такси. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Анализ на финансовото състояние на държавните предприятия показва доста негативни тенденции, показва огромни финансови задължения, натрупани загуби през годините, заяви заместник-министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след заседание на Министерски съвет, предава „Фокус“

Започваме да работим по това да преценим до каква степен всяко едно предприятие е в затруднено финансово състояние, доколко състоянието е устойчиво и да вземем решение за оздравяване, преструктуриране. В криза и висока безработица не се закриват предприятия. Кризата е важен фактор да отрази начина на мислене и да започне реално преструктуриране”, коментира Бобева.

Има проблем с предприятията, в които държавата има миноритарни дялове.

Взехме решение ресорните министри да направят задълбочен анализ на тези дружества”, добави вицепремиерът.

Взехме решение за оказване на помощ на семействата на загиналите миньори. Участвалите миньори в спасителната акция ще получат награди за себеотрицанието и денонощната работа по спасяването на техните колеги и приятели”, каза още Даниела Бобева.

Имаме одобрен първи пакет от мерки, с които намаляваме административната тежест за фирмите“, каза още Бобева относно приетия от МС пакет с мерки за намаляване на регулаторната тежест.

Инициативата за този пакет не е от администрацията. Предложенията са получени от неправителствени организации, браншови организации. Голяма част от предложенията дойдоха на имейла на министър-председателя, които успяхме да обобщим и обсъдим в кратък период с министерствата, с министрите и заместник-министрите”, отбеляза Бобева.

Това е чисто обществен проект за намаляване на административната тежест. Във висока степен на готовност сме с още 70 мерки. В първата седмица на септември ще имаме готовност по тях. Нагласите са до края на годината да одобряваме нови пакети за ограничаване на административната тежест”, обясни вицепремиерът.

Според нея всеки един акт на МС се обсъжда и от гледна точка да не се създава нова административна пречка и такси.

Бобева добави, че в следващите четири-пет години няма да се реформират законите, а цялостният пакет от мерки ще бъде внасян в рамките на общ законопроект и сравнително бързо ще се реализира реформата за намаляване на административната тежест.

#мерки #пакет #Министерски съвет #Даниела Бобева #държавни предприятия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници