МВР предаде древни тракийски съдове на Археологическия музей в Бургас

МВР предаде древни тракийски съдове на Археологическия музей в Бургас
Кратерът, в който са се смесвали вино и вода. Снимка: Община Бургас
A A+ A++ A

Пет древни съда от тракийския бит, изобразяващи Дионисиеви сцени, влязоха във фонда на Археологическия музей – Бургас. Това стана факт, след като артефактите бяха конфискувани от местната полиция и предадени на градския музей, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Според д-р Мартин Гюзелев, уредник на културната институция, ценните находки датират от периода 360-330 г. пр.Хр. Вероятно всички артикули са част от една и съща археологическа находка, представляваща част от погребение на тракийски велможа в могила, разположена сред Бургаската низина. Затова свидетелства синхронизацията на творческия почерк с времевия период на предметите.

Основният артефакт представлява камбановиден червенофигурен кратер (керамичен съд, предназначен за смесване на вино и вода), който е изключително рядко срещан по нашите земи. Авторът на изкусния шедьовър на Античността е същият, нарисувал „Черния тирс“. В тези съдове през древността местните траки са смесвали вино с вода.

По намерения предмет си личат следите, оставени от иманярите, опитвайки се да залепят отделните елементи. Изобразените сцени са типични за репертоара на гениалния художник. В центъра на първия сюжет е изобразена жена в бял хитон. Нимфата държи тимпан, а около нея са разположени танцуващи двама сатири с борови шишарки от двете страни. Белите венци и шишарките символизират успеха, плодородието и късмета. Те са незаменими атрибути в Дионисиевите сцени. От задната страна на съда са изобразени трима младежи („ефеби“), дело не на майсторската четка на автора, а по-скоро на негов чирак. Изрисуваните розети са характерни емблеми за творчеството на автора и неговите помощници. Кратерът е в сравнително добро състояние – със сложен и майсторски сюжет. 

Другите четири предмета, намерени с кратера, датират от същия времеви период. Изключително рядък съд е черната чаша за пиене с една дръжка („болсал“). Любопитство предизвиква местният глинен съд, наподобяващ трилистна детелина. Вероятно т.нар. „ойнохое“ е реплика на метален съд, тъй като има типичните двойни дръжки и вертикална украса. Друг атрактивен предмет със счупени дръжки е чернофирният „кантарус“, което означава бръмбар.

Огромен интерес буди бронзовата чаша за пиене (т. нар. „киликс“), датираща от четвърти век пр.Хр. Предметът спешно се нуждае от социално финансиране за полагане на специални действия по възстановяване, консервация и реставрация.

Отговорността за идентификацията на предметите, тяхната консервация и реставрация е поверена на експерта от музея „Старият Несебър“ Георги Гьонев. Историческата находка е налице благодарение на координираните действия и добрата воля на служителите на ОД на МВР - Бургас, Община Бургас, Военно-окръжна прокуратура и музея „Старият Несебър“. Според българското законодателство иманярството е престъпление, нарушаващо цялата история и култура на една изключително древна и интелектуална цивилизация. Тези културни ценности са изключителна държавна собственост.

#Бургас #музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници