Енергия от биомаса – приоритет на България

Енергия от биомаса – приоритет на България
Снимка: Министерство на земеделието и храните
A A+ A++ A

Производството на енергия от биомаса ще е приоритет за правителството през тази година, обяви в Берлин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Найденов изтъкна енергията от биомаса като приоритет за България по време на лекция на тема „Състоянието на земеделието в България, отношението към ЕС, поведението на гражданите“ в Европейската академия в германската столица вчера, съобщиха от земеделското ведомство.

Лекцията на Найденов бе част от съпътстващата селскостопанското изложение „Зелена седмица“ в Берлин Годишна земеделска конференция.

България вече е изпълнила ангажимента си за производство на възобновяема енергия от ветрогенератори и фотосоларни системи, но тя има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро- и топлоенергия, посочи министърът.

„Годишно в момента се добиват 5 млн. кубика дървесина, а само за санитарна сеч е необходимо да добиваме двойно повече“, каза Найденов.

„Ако използваме санитарната сеч, която трябва да правим годишно, то може да се произвежда електроенергия, равна на производството на АЕЦ „Козлодуй“ за една година“, добави земеделският министър.

Според него предимствата на този вид производство са, че ще е много евтино, ще се развие инфраструктурата в горите и ще се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони.

На въпрос от германския бизнес дали страната ни има потенциал за развитие на добива от енергийни култури, министър Найденов отговори, че не съветва инвеститорите да се насочват към този вид култури, а по-скоро да заложат на конвенциалните, традиционни за страната ни земеделски култури.

Въпросът за добива на енергия от биомаса е бил поставен и на срещата на премиера Бойко Борисов с германския бизнес по-рано вчера, като министър-председателят също е обявил за приоритет този вид енергия.

Найденов присъствал и на обяда, даден от канцлера Ангела Меркел за българската делегация, където също са били засегнати теми в областта на земеделието.

Германия е изразила подкрепата си за искането на България за достигане на максимално разрешените тавани за европейски субсидии още през 2014 г. вместо през 2016 г.

Ако предложението бъде прието, пакетът за страната ще достигне размер от 860 млн. евро през 2014 г.

По думите на министъра това ще е справедливо спрямо новите членки, които в момента са ощетени.

По отношение на промените в Общата селскостопанска политика (ОСП), позициите на Германия и България се доближават много, каза още Найденов.

Двете страни подкрепят по-умереното „позеленяване“ на ОСП, подкрепата за младите фермери и опростяването на процедурите.

Мирослав Найденов обаче е посочил, че за България е неприемливо определянето на 2011 г. като референтна за подпомогане на стопанствата.

Според него по-подходящо е за базова за подпомагане година да се приеме 2014 г. като начало на новия програмен период.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Ангела Меркел #канцлер #България #Берлин #енергия #биомаса #ЕС #Германия #ОСП #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници