Бойко Борисов: Хората искат дата за предсрочни избори

Бойко Борисов: Хората искат дата за предсрочни избори
A A+ A++ A

Хората искат дата за предсрочни избори. Дали след месец, след шест месеца – нека управляващите да предложат. Това е добре за тях, за да падне напрежението. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за предаването „Панорама” на БНТ.

Така няма да могат да управляват четири години. Когато казах – даваме оставка, отиваме на предсрочни избори, хората се прибраха. Нищо не пречи, ако сме отговорни лидери, да кажем, при следващите предсрочни избори се задължаваме всички; ако трябва, както избират папата във Ватикана, да се заключим и докато не се излезе с правителство, да не ни пускат. Ако не става – пак, пак… В противен случай, фондовете си заминават, икономиката затъва… Може да се намери добро управление. Истински пожелавам успех и на Реформаторския блок, каза Борисов.

Чест им прави на всички тези, които всяка вечер протестират. Никоя партия не може да каже, че тези протести ги е организирала тя. Тези, които протестират, в голямата част ни харесват. В голяма част са наши симпатизанти. Обида е да се казва, че ги организираме. Посланиците на САЩ, Германия, Франция, Великобритания изразиха позиции в подкрепа на този протест. Ние не може да кажем на хората – тези, които са гласували за ГЕРБ, да не ходят на протест, добави Бойко Борисов.

Ясно заявихме, защо излязохме от парламента. Защото - поведението на Сидеров и неговите депутати – в Бургас и София… Тези хора провокират да стане бой в парламента, тези хора ни провокират и в парламента, и на Съвета за национална сигурност. В нашата партия винаги съм казвал, че мъжете са си мъже, жените са си жени. Някой да каже „мръсен мангал”, да те псува на майка, а майка ми е умряла… да ми каже някой, че трябва да се въздържам. Да, мога да се въздържа, ако не съм там. И Мишо Миков клепа с очички и да не вижда, че Сидеров се разхожда сред групата на ГЕРБ. Ние сме дали възможност, ако нашите колеги искат да се върнем в парламента, се вкарва точка за избирателния закон. Протестиращите протестират, защото не виждат тази представителност, която искат да има в парламента, каза Борисов.

В момента политическите партии буквално са сатанизирали своите опоненти. Станишев излиза и казва – ГЕРБ – групировка. Аз излизам и казвам – БСП – мафия, друг казва – ДПС – такива, Костов - такъв… Всички и това е и моя заслуга. Това направление на партията съм го дал лично аз, казвал съм – никога с БСП, никога с ДПС, никога с Костов, никога с „Атака”. И в един момент си първа политическа сила, но на практика си последна. Реформаторския блок - сега имат 3 и нещо процента, пожелавам им да имат 30 и нещо процента. Те ще се озоват в нашата позиция. БСП и ДПС знаят, че ако не са скачени заедно, няма да са в управлението нито ние ги искаме, нито който и да било друг ги иска, каза Бойко Борисов. Изходът – какъв е? всеки да си представи, че зад надписа „ГЕРБ”, „БСП”, „ДПС”, „Атака” стоят милион и сто хиляди българи. Всякакви - висшисти, работници, интелигентни… Аз искам да уважавам избирателите, които са излъчили партията на Станишев да е втора политическа сила, каза Бойко Борисов.

Никога не съм искал някой да ми целува ръка; нека приемем, че и думата „да ми се извинят” е плод на емоция. Може да сме всякакви, но варненци само преди седмица и нещо ни дадоха кмет. Зад лицето на Местан, на Станишев, стоят българи. Изходът е диалог, отговорът е – да седнем, да си кажем – искаме нов избирателен кодекс. Да влезем в парламента, да го направим. Не знам г-н Орешарски – как ходи на работа, как се прибира. Знам, че му е тежко; представям си под какъв натиск работи. Да взимаш решения в тази ситуация, трябват зверски нерви. Нищо, че лъжат отвреме – навреме. С конфронтацията – какво направихме – нито парламентът ни е парламент, нито правителството, нито президентът – с тези тефтерчета, каза Бойко Борисов.

Единственото хубаво нещо, което правителството е направило, е днес, изборът на председател на ДАНС. Одобрявам Писанчев, той е добър офицер, офицер от кариерата. Аз му се обадих и му честитих. Като премиер, аз го направих заместник-директор на агенцията, каза Бойко Борисов.

Никой не може да ми замете магистрала „Люлин”, нито спортната зала в София. Магистрала „Люлин” – беше пет километра в полето; заведох всички журналисти да снимат планините. Южната дъга, северната тангента, „Струма”, „Марица”. За три години и половина построихме повече отколкото 20 години са строени. Истински съм горд, че от София до Бургас се ходи за два часа и половина. Не мога да не го кажа, добави лидерът на ГЕРБ.

Нещата, които са описани в тефтерчето на Филип Златанов, са се случвали без мое знание. По тази причина - Искра Фидосова е отстранена от Изпълнителната комисия и от парламента. Това е сурово, но е ясно наказание за всеки, който използва по такъв начин властта, която ни е дадена от хората, заяви Бойко Борисов.

Не искам да гадая това тефтерче дали го има, дали го няма, защо е написано, защо е съхранявано, оставям това на Прокуратурата. Дали утре някой не може да си напише такива тефтерчета… Вчера взех това решение, поканих г-жа Фидосова на разговор, след него тя заяви желание - да напусне мястото си в ИК на ГЕРБ и мястото си в парламента. Това беше създадено като стил на работа в ПГ. Много пъти хора са ми подсказвали, че тя работи и от името на Цецо Цветанов, и от мое име, аз не съм обръщал внимание на това, което е било грешка, каза Бойко Борисов. Разговарях около час с нея, след разговора ни – тя сама се оттегли, каза Бойко Борисов.

Обаждал съм се да питам Искра, включително и Цветанов, питал съм – вие това нещо знаете ли, те са отричали. Това е било лош стил на работа. Във времето, като си спомних как са вървели определени процеси - категорично без мое знание, даже - против моето убеждение, че това не бива да се прави, явно е правено. Тя е много работоспособен човек, тя е човек, който за всичко знае, чете, организира, подготвя документите ни за ЦИК. Явно, че властта не е за всеки. Когато не се упражнява по правилния начин властта, явно петното остава за нас. Не мога да се направя на сляп, че това не се е случило. Ако беше с мое знание, под моя диктовка, нямаше да взема това решение вчера. Казвал съм – да не се воюва с президентството, с която и да е политическа партия, по различен от закона начин. И до ден-днешен с Найден Зеленогорски съм в прекрасни отношения. Над милион гласуват за ГЕРБ, дали са си гласа, защото точно това не искат да се прави, каза Бойко Борисов.

Представете си, че Искра Фидосова утре извади едно тефтерче с инициали, които си е писала в годините, когато е работила в парламента... Имаме всички обяснения – да не го признаем това тефтерче, но това няма да е честно към мен, към партията, към хората, които гласуват за нас, каза Бойко Борисов.

Снимката на нашето управление е Дунав мост 2, магистрала „Тракия”. Получил съм толкова смс-и, обаждания за магистралата, толкова престъпления. Но с едно такова тефтерче, на партията се лепва клеймо. Тефтерчето е не по-малко важно от магистралата. Затова – това е малко сурово, но е ясно наказание за всеки, който би си помислил по такъв начин да използва властта, която ни е дадена от хората, каза Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #ГЕРБ #Искра Фидосова #протести #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници