Газовата война между Русия и Украйна става все по-вероятна

Газовата война между Русия и Украйна става все по-вероятна
Според Fitch авансите на „Газпром“ имат решаващо значение за украинския „Нефтогаз“. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Според анализатори газовата война между Русия и Украйна става все по-вероятна, а нейна жертва ще се окажат страните от Югоизточна Европа. „Газпром“ спира авансовото плащане към „Нефтогаз“ за транзит през Украйна. Това създава възможност за прекъсване в доставките на газ за Югоизточна Европа, предупреди агенция Fitch, съобщи econ.bg.

Украйна отказа да купи резервни количества газ, а „Газпром“ не иска да плаща за запълването на хранилищата, защото това ще доведе до финансови загуби.

Според Fitch авансите на „Газпром“ имат решаващо значение за украинския „Нефтогаз“, който разчита на доходи от транзит и подкрепа от страна на украинското правителство.

При сегашните продажни цени компанията не може самостоятелно да увеличи запасите в хранилищата до необходимите обеми, смята Fitch.

Няма никакъв позитивен сценарий в поведението на „Газпром“. Създава се впечатлението, че „Газпром“ закономерно унищожава своите потребители. Първоначално концернът постигна това неговият най-голям потребител – Украйна, да намали закупуването на газ почти с две трети. А сега фактически тласка към подобни действия и европейските потребители“, коментира Михаил Крутихин от консултантската компания RusEnergy.

 



#Русия #Украйна #"Газпром" #Михаил Крутихин #"Нефтогаз"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници