Тютюнопроизводителите искат директно финансиране от ЕС

Тютюнопроизводителите искат директно финансиране от ЕС
Тютюнопроизводителите готвят протест. Снимка: news.expert.bg
A A+ A++ A

“Настояваме българските производители да започнат да получават директно европейско финансиране и по този начин да получим равнопоставеност с тютюнопроизводителите от ЕС“, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Цветан Филев, предаде Агенция БГНЕС.

С протестите, които започват в четвъртък, родните тютюнопроизводители искат да информират европейските институции, че не не искат да бъдат третирани като „втора ръка” европейски граждани. Филев подчерта, че протестът не е политически, а икономически и не изключи възможността за граждански действия и стачки, ако искането им не бъде разгледано.

Заместник-председателят на Асоциацията, Асен Кючуков, посочи, че протестът не засяга само българското правителство, но и целия Европейски съюз, защото, според него, не може някои държави да получават референтни средства в продължение на 7 години, а само България да бъде дискриминирана.

Тютюнопроизводителите искат промени в законодателството и 160 млн. лева директно финансиране, изцяло от ЕС. Стана ясно, че ако това не стане, 200 хил. работещи в бранша, ще останат на улицата.

От Бранша смятат, че ако исканията не бъдат удовлетворени, бюджетът ще загуби приходи, защото тютюнопроизводителите са самоосигуряващи се лица.

Предвиждат се протести в цялата страна, като най-мащабният ще е на Дунав мост, където ще се присъединят и зеленчукопроизводители.

#Цветан Филев #средства #приходи #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници