ГЕРБ приемат временен мораториум за шистовия газ

A A+ A++ A

Парламентарната група на ГЕРБ ще приеме предложението на опозицията от БСП, РЗС и „Атака“ да се наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ в България, съобщи депутатът Валентин Николов.

Забраната ще е временна и ще важи докато министерствата на енергетиката и екологията не приемат текстове в българското законодателство, които да гарантират, че методът хидравлично разбиване (фракинг) за проучване и добив на шистов газ няма да навреди на околната среда.

Това заяви в понеделник вечерта по време на изънредното заседание на енергийната комисия в парламента зам.-председателят на групата на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от Дарик.

Мораториумът ще важи, докато двете министерства не напишат текстовете, които след това парламентът ще трябва да одобри, уточни той. Засега ГЕРБ не се ангажира с конкретен срок за забраната.

Комисията реши да разгледа темата два дни след като хиляди граждани протестираха в цялата страна срещу спорния метод за добив на шистов газ, известен като фракинг. При този метод земните ядра се разкъсват от хиляди тонове вода и коктейл от десетки токсични химикали, които според еколозите могат да навредят на питейната вода и почвата.

На заседанието на комисията присъстваха енергийният министър Трайчо Трайков, както и представители на неправителствени организации, които са „за“ и „против“ шистовия газ. Гласуването на проектите на БСП, РЗС и „Атака“ за мораториум предстои, като се очаква мнозинството на ГЕРБ да приемат това на РЗС с някои корекции.

Очаква се в сряда Народното събрание да гласува решението, което ще вземе комисията по енергетика.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници