Проф. Клисарова не знаела, че произведения на класици отпадат от програмата по литература

Проф. Клисарова не знаела, че произведения на класици отпадат от програмата по литература
A A+ A++ A

Не бях запозната с конкретиката по учебната програма за български език и литература. Не знаех, че отпадат произведения от някои български класици. Това каза на пресконференция министърът на образованието, младежта и науката проф. д-р Анелия Клисарова, предаде агенция „Фокус“.

„Когато разбрах, че в тези програми се предвиждат повече практически програми, които развиват компетентността на децата, казах да – това е правилен подход и философия за разработване на новите учебни програми. Философията е правилна и ние трябва да работим в тази посока“, посочи проф. Клисарова.

„Търся дисциплинирана отговорност за това, че не бях информирана кои произведения ще отпаднат“, каза още Клисарова.

Тя каза, че в началото на септември може да започне обсъждането на учебни програми по български език и литература, физика, химия, биология и останалите. Програмите ще бъдат предоставени и на регионалните инспекторати.

Проф. Клисарова посочи, че по проект „Подобряване на качеството на общото образование“ е имало препоръка на Съвета на Европа, според която трябва да се ускори реформата в образованието. Тя каза още, че по проекта са работили трима методици, външни преподаватели по проекта – 25 редовни и 9 резервни, от които са се включили 8.

„След разработване на програмата по българки език и литература е имало две обсъждания – едното на 7 март и другото на 26 март 2013 г. Възнаграждение от 41 208 лева са получили 20 методици, работили по тези програми“, заяви проф. Анелия Клисарова. Тя каза, че не знае кой е дал предложението за отпадане на „Тютюн“ и други български произведения от учебната програма. „Протоколите от заседанията са обобщени и не мога да кажа кой носи отговорност“, допълни Клисарова.

Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, заяви, че тези програми, които са създадени по проекта, ще бъдат предоставени за по-нататъшно обсъждане сред преподавателите и обществеността. „Всеки ще може да каже какво му харесва и какво не“, добави Костадинова. Тя каза още, че основната философия на реформата е разтоварване на материала, извеждане на компетентности, измерими резултати. „Учебно-изпитната програма за държавния зрелостен изпит включва близо 100 произведения. Няма как да искаме изграждане на компетентности и аналитични умения, без да се обединим около това, че в задължителните часове не може да се изучава всичко. Тук не става въпрос кои конкретни произведения да бъдат изучавани“, обясни Евгения Костадинова.

„Аз, като ръководител на проекта, нямам ангажимент да се изказвам по съдържанието на проектопрограмите. На обсъжданията с учителите всеки е попълнил анкетна карта. Там се пита за предложения или несъгласие. В анкетните карти няма данни за това. Не са постъпили сведения, че има някакво обществено или професионално несъгласие“, каза още Костадинова.

#Анелия Клисарова #произведения #учебна програма #литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници