ИЗУМИТЕЛНО: За пръв път българин е номиниран за най-престижната литературна награда - Георги Господинов се бори за "Букър" с "Времеубежище"

ИЗУМИТЕЛНО: За пръв път българин е номиниран за най-престижната литературна награда - Георги Господинов се бори за "Букър" с "Времеубежище"
A A+ A++ A

Историческо събитие за родната култура и в частност литература. За пръв път българин - Георги Господинов, е сред номинираните за най-важната и престижна награда в света - "Букър". За Оскара сред писателите Господинов ще се конкурира с още 12 свои колеги, но и само това, че попада в тази надпревара с произведението си "Времеубежище" е достойно за поклон.

Има ни на картата и можем да се гордеем!

Отдолу поместваме реакцията на самия Георги Господинов след новината за номинацията, както и коментарът по темата на издателя, общественик и политик - Манол Пейков:

Георги Господинов:

Манол Пейков:

Тази сутрин бе публикуван дългият списък на номинациите за международен "Букър" – най-престижната международна награда, давана за конкретна творба.

Сред 13-те номинирани книги е романът „Времеубежище“ на Georgi Gospodinov. Книгата е преведена на английски език от Angela Rodel, която също става част от номинацията.

Журито на тазгодишното издание на отличието е с председател носителката на „Гонкур” Лейла Слимани. Победителят ще стане известен на 23 май, на специална вечеря в Лондон.

„Наградената творба трябва да е произведение, което говори не само на нашето време, но и такава, която ще издържи изпитанието на времето и ще стане част от пантеона на голямата литература“, пишат организаторите на отличието.

Наградата „Букър” е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година; сред нейните носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Арундати Рой, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс.

От 2005-а се връчва и международният „Букър” за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. Олга Токарчук печели наградата в годината, в която получава „Нобел“.

Наградата е в размер на 50,000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата победител.

Номинацията за международен „Букър“ е поредното признание за Георги Господинов и романа „Времеубежище“. „Ню Йоркър“, „Гардиън“ и „Файненшъл Таймс“ го обявиха за една от книгите на 2022 година. Рецензии се появиха в „Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“. Романът донесе на автора си и първата награда „Премио Стрега Еуропео”, получена от писател от Източна Европа.

#Георги Господинов #Манол Пейков #литература #роман #романи #Букър #Времеубежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници