СДС: Оставка на правителството, нови избори и задължително гласуване

СДС: Оставка на правителството, нови избори и задължително гласуване
От СДС смятат, че преди да се разпусне този парламент, трябва да направят ускорени промени в Изборния кодекс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС иска оставка на правителството, нови избори и задължително гласуване, обяви председателят на синята партия в оставка Емил Кабаиванов, цитиран от Дарик и БТА.

Кабаиванов призова членовете и симпатизантите на СДС да участват активно в протестите при спазване на законите, докато не се постигне оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

„Оставката на правителството е задължителна, защото за краткото време откакто беше избрано, то направи толкова политически гафове, че не знам дали в най-новата история на България има подобно“, посочи лидерът на СДС в оставка.

Освен това според сините в това Народното събрание повече от 70% от гражданите не са представени.

От СДС смятат, че преди да се разпусне този парламент, трябва да направят ускорени промени в Изборния кодекс.

Кабаиванов представи трите най-важни според тях промени в избирателното законодателство. На първо място това е въвеждане на силен мажоритарен елемент при избора на депутати.

„С машинното гласуване ще се избегне до минимум субективизма при провеждането на изборите“, посочи Кабаиванов.

Третата мярка – задължителното гласуване, според него няма да се приеме еднозначно от обществото, но е наложителна, за да се намали до минимум елементът на корпоративния вот и на етническото гласуване, и следващият български парламент да има легитимността, която е необходима да излъчи силно и работещо правителство.

#Емил Кабаиванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино