Медсестрите от карловската болница остават на работа

Медсестрите от карловската болница остават на работа
БНТ
A A+ A++ A

Местната власт в Карлово и ръководството на общинската болница МБАЛ "д-р Киро Попов" приеха оздравителен план за спасяване на здравното заведение. Управителят на болницата каза, че медицинските сестри, които са подали молби за напускане остават на работа. На работна среща при кмета на Карлово бяха набелязани и редица мерки за запазване на болницата, информира БНТ.

Според управителят на болницата медицинските сестри, които подадоха оставка в края на миналата седмица, ще останат на работа в здравното заведение.

Припомняме, в края на миналата работна седмица стана ясно, че се подават масови оставки в болницата в Карлово заради ниско заплащане и лоши условия на труд. Само за един ден 18 медицински сестри са депозирали молби за напускане на болницата в Карлово.

Още тогава стана ясно, че ако медицинските сестри напуснат болницата, някои от отделенията ще бъдат изправени пред реален риск от затваряне. Съществуваше и вероятност болницата да преустанови дейността си, което би оставило 85 хиляди души без лекарска помощ, пише News.bg.

Предвижда се местната власт в Карлово да внесе предложението в Националното сдружение на общините, с което да поиска болницата да не бъде ощетявана от бюджетни лимити и промени в медицинските стандарти. Очаква се и в предложението да се включи и искане за допълнително финансиране чрез отпускане на средства от държавата към общините и общинските болници.

По думите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов малките общински болници се водят към фалит умишлено. Според него е невъзможно да се спазват някои от изискванията - "... за едно отделение по анестезиология се изискват 4 лекари със специалности". Кабаиванов допълни, че не било важно дали тези 4 лекари са добри и какъв продукт всъщност произвеждат - "... важно е да има четири лекари със специалности". Според него общинските болници са лишени и от средства както за поддръжка на сградите, така и за поддръжка на апаратурата.

Кабаиванов увери, че няма да допусне отделението и неврология и вътрешното отделение към болницата в Карлово да бъдат закрити. По думите му болницата се нуждае от 100 хил. лв., за да може да осигури по-високи заплати на медицинските сестри, както и 33 хил. лв. от Здравната каса за системата с пръстовия отпечатък.

#болница #Карлово #Емил Кабаиванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »