Асоциацията на европейските журналисти в България иска имунитета на Сидеров

Асоциацията на европейските журналисти в България иска имунитета на Сидеров
A A+ A++ A

Асоциацията на европейските журналисти – България, изразява тревогата си от проявата на насилие срещу журналисти в последните дни. Асоциацията е сред организациите, подписали протеста срещу избирането на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и тъй като неведнъж се е опитвала да привлече общественото внимание към проблемите, свързани с господстващото положение на медийната група, с която е свързан въпросният бивш народен представител, намира гражданските протести за повече от справедливи, подчертават от асоциацията.

Не може да има оправдание обаче за посегателствата над журналисти, изпълняващи служебните си задължения, и най-настойчиво призоваваме гражданите да се въздържат от такива прояви. За четирите дни на протести бе направен опит за вандализиране на микробус на ТВ7, а оператор на телевизия „Алфа“ пострада от хвърлен предмет.

Изразяваме и притеснението си от информацията за нападение при неизяснени обстоятелства над телевизионната водеща Люба Кулезич, което по всяка вероятност няма връзка с протестите. В интерес на обществото е компетентните органи да направят всичко възможно за разкриването на тези деяния, се посочва в декларацията на асоциацията.

Принудени сме да обърнем специално внимание на поведението на народния представител Волен Сидеров, който от началото на мандата на 42-рото Народно събрание настойчиво демонстрира агресия спрямо журналисти. Напоследък това е ежедневие и агресията му се разпростира и върху граждани и полиция. Смятаме, че поведението на Сидеров попада в хипотезата на алинея първа и втора на чл. 325 от Наказателния кодекс, които гласят:

Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, както и с обществено порицание.

Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задълженията по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

От асоциацията призовават главния прокурор Сотир Цацаров незабавно да разпореди проверка дали има данни за престъпление от общ характер и да поиска от Народното събрание сваляне на имунитета на лицето.

#Сидеров #Цацаров #имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино