Сотир Цацаров: Прокуратурата не е предавала флашки за съдия Цариградска

Сотир Цацаров: Прокуратурата не е предавала флашки за съдия Цариградска

24 часа

A A+ A++ A

Бившият главен прокурор (2012 - 2019) Сотир Цацаров и бивш председател на антикорупционната комисия отрече по времето, когато той е бил начело на държавното обвинение, флашки със статии за съдия Владислава Цариградска да са били предавани на медии.

"Ако госпожа Цариградска говори с факти, а не с общи твърдения, ще имате коментар. Категорично не мога да потвърдя подобно нещо", заяви бившият главен прокурор, цитиран от "Дневник".

"Категорично мога да заявя, че подобно нещо, ръководството на прокуратурата, никога не е правило по отношение на госпожа Цариградска", добави
Цацаров.

Във вторник по време на изслушването й пред съдийската колегия съдия Цариградска, която твърди, че е била заплашвана от застреляния Мартин Божанов - Нотариуса, обяви, че има машина за натиск към магистрати, в която участват и висши прокурори. Един от инструментите на подобна схема е и писането на статии от служители на дирекция публична комуникация на прокуратурата и разпространяването на клеветнически кампании.

"Флашка за публикация е занесена лично от прокуратурата. По това време главен прокурор беше Сотир Цацаров", каза Цариградска, като добави, че това се е случвало и по времето на Иван Гешев. Подобна информация даде и и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов по време на предишно изслушване пред ВСС, когато обяви, че Гешев е пращал информация до медии, по която после са започвали проверки.

"Няма данни за натиск, има твърдения, че по времето, в което съм бил главен прокурор, флашки са били предавани. Категорично мога да заявя, че подобно нещо ръководството на прокуратурата никога не е правило по отношение на госпожа Цариградска и никой не е имал причастност, поне аз, че има някакво си дело в Луковит. Ако чуя повече факти, може да сте сигурна, че ще го коментирам, включително и пред вас", заяви бившият главен прокурор.

Цацаров отрече да е имало данни в прокуратурата по негово време за Мартин Божанов - Нотариуса и заяви, че е чул за него за първи път след убийството му.

В интервю пред "Свободна Европа" от вторник, 13 февруари, съпругата на Веселин Денков, станал известен покрай разследването на "Антикорупционния фонд" "Списък за бързо реагиране", в което се разбира и за Нотаруиса, Ивайла Бакалова, твърди, че Денков се среща с Цацаров през август 2020 година (бел. ред. - по това време Цацаров е шеф на антикорупционната комисия, а в страната текат протести срещу правителството на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев), за да му се оплаче от упражняван върху него натиск от прокурори. Цацаров му казва да напише сигнал и малко след това е арестуван.

#Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници