Георги Кадиев от БСП предлага партиите да връщат непохарчените субсидии

Георги Кадиев от БСП предлага партиите да връщат непохарчените субсидии
Партиите да получават по-малка помощ от държавата и тези, които не са изразходвали държавната си субсидия, да връщат в бюджета 80% от остатъка в края на годината, предлага депутатът от БСП Георги Кадиев. Снимка: БСП
A A+ A++ A

Партиите да получават по-малка помощ от държавата и тези, които не са изразходвали държавната си субсидия, да връщат в бюджета 80% от остатъка в края на годината, предлага депутатът от БСП Георги Кадиев.

Това са пари на всички данъкоплатци, а не на избирателите на една или друга партия, аргументира се той по време на обсъждането на първо четене на поправки в закона за политическите партии. Кадиев предложи още промяна в модела на определяне на субсидията. Сега партиите, минали 1%, получават по 12 лв. на глас, получен на парламентарните избори - около 2.7 млн. гласа общо за всички партии, или близо 38 млн. лв., изчисли той.

Ако бъде въведен нов механизъм - 6 лв. на получен глас и 50 000 лв. на депутат, тогава на бюджета ще бъдат спестени 7 млн. лв. за година, пресметна той. При промяна на методиката ГЕРБ ще получава с 1.8 млн. лв. по-малко, а БСП - с 1.2 млн. лв. Предложението на Кадиев за връщане на непохарченото от субсидията идва два месеца след като стана известно, че бившата управляваща партия ГЕРБ държи близо 29 млн. лв. в банкови депозити и печели над половин милион лева от лихви.

ДПС обяви 232 хил. лв. от лихви. В левицата коментираха идеята на съпартиеца си като трудно осъществима, защото субсидията се превежда на 4 транша, последният от които е на 20 декември, а за следващата година първият превод е на 31 март. Според зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов предложението на Кадиев е нереалистично от тази гледна точка, но може да се мисли за други ограничения, които да не допускат партиите да държат субсидия на депозит.

Идеята на Кадиев беше подкрепена от „Атака“, а от ДПС се обявиха за по-ясни правила за отчет на целевото харчене и засилен контрол на държавата. Единодушно със 110 гласа „за“ (БСП, ДПС и „Атака“) в отсъствието на групата на ГЕРБ парламентът прие на първо четене предложението на Мая Манолова и Янаки Стоилов да се премахне принципът „субсидията следва депутата“. В сегашния закон се предвижда, ако депутат напусне една парламентарна група, чрез деклариране на принадлежност към друга партия, взела над 1% от гласовете на последните избори, да пренасочи част от парите.

По тази схема ГЕРБ си осигуряваше мнозинство в миналия парламент. С 80 гласа „за“ (БСП и „Атака“) и 26 „въздържал се“ (ДПС) парламентът прие на първо четене и предложението на „Атака“ субсидия да се полага само за партиите, минали 4-процентната бариера и влезли в парламента.

Волен Сидеров отново разви тезата си, че голяма част от формациите участват на избори, за да получават субсидия. По думите му 6-те партии под 4-процентната бариера ще вземат на година 7 млн. лв. А тези средства могат да бъдат насочени за други разходи в кризисните времена, каза Сидеров. Мая Манолова поиска по-дълъг срок преди обсъждането на второ четене на проекта, като се чуе мнението и на извънпарламентарните партии, получаващи субсидия, както и на гражданския сектор.

Крайният популизъм е вреден, смята тя. И попита може ли да съществува партия без финансиране, може ли да поддържа структури и да присъства в медиите без финансов ресурс. По-добре ли е политическите формации да се финансират от неясни икономически субекти, от които да са зависими, коментира още тя.

#партии #субсидии #Георги Кадиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници