ЕП: Използването на публични данни може да спести милиарди на бизнеса

ЕП: Използването на публични данни може да спести милиарди на бизнеса
A A+ A++ A

Компаниите в ЕС могат да спестят милиарди евро благодарение на проект за нови правила, които да им позволят да използват публични данни, вместо да произвеждат информацията наново. Правилата, одобрени от Европейския парламент в четвъртък, ще се отнасят за публична информация като карти, статистически данни и метеорологични данни. Депутатите подчертаха, че таксите за използване ще бъдат ниски, а компаниите ще могат да подадат лесно оплакване, ако им бъде отказан достъп, съобщават от пресслужбата на ЕП.

„Тук не става въпрос само за спестяване на разходи — открива се достъп до едно скрито съкровище от точни и актуални данни, събрано от обществените институции в процеса на тяхната работа. Частните компании и гражданите, които плащат данъци, имат законно право на достъп до тази информация“, заяви Ивайло Калфин (С&Д, България), който ръководи преговорния екип на Парламента.

Комисията изчисли, че общата печалба от спестявания и създаване на нови стоки и услуги може да се равнява на 40 млрд. евро на година за ЕС.

Да задържим разходите ниски

Новите правила дават достъп на компаниите и частните лица до информация като карти, статистика, метеорологични данни, списъци на инфраструктура, данни от публично финансирани изследвания и дигитализирани книги от библиотеки, които те могат да използват за развиване на собствен бизнес. Например компания за софтуерни приложения може да използва наличните публични данни, за да създаде нови продукти, като транспортни разписания в реално време, карти, бази данни за търговска дейност, инфраструктурно планиране в региона и др.

„Данните могат да се използват за създаване на нови услуги и приложения, които да спестяват време и пари и да засилват растежа на икономиката. Това ще бъде особено полезно за малките и средни предприятия, които не разполагат с ресурси да събират такива данни самостоятелно“, коментира г-н Калфин.
Депутатите измениха предложението, за да се гарантира, че компаниите ще могат да достигнат до данните безплатно или на ниска цени, освен в ясно определи изключения. Те гарантираха и че, ако властите откажат достъп до обществената информация или наложат прекалено високи такси, това ще може да се обжалва бързо и евтино, или дори безплатно.

Ограничаване на изключителния достъп до данни

Депутатите заложиха и точни дефиниции на обхвата и продължителността на договорите за случаите, в които властите възложат ексклузивни договори на компании за дигитализиране и управление на обществени данни.

Законодателният документ бе приет с 486 гласа „за“, 62 „против“, 10 депутата гласуваха с „въздържал се“. По текста вече е постигнато неофициално споразумение със страните членки.

#Европейски парламент #достъп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници