ЕП прие призив за незабавна забрана на вноса на руски горива

ЕП прие призив за незабавна забрана на вноса на руски горива
A A+ A++ A

Европейският парламент прие днес призив за незабавна забрана на вноса от Русия на въглища, газ, петрол и ядрено гориво. Призивът бе одобрен с 413 гласа, 93 "против" и 46 въздържали се.

Евродепутатите настоятелно призовават държавите в ЕС да прекратят сътрудничеството с руски дружества по съществуващи и нови ядрени проекти, включително във Финландия, Унгария и България, при които руските експерти може да бъдат заменени със западни специалисти, и постепенно да преустановят използването на услугите на "Росатом". 

В одобрения документ се настоява за допълнителна военна подкрепа за Украйна и за пълно изключване от системата за международни разплащания SWIFT на руските банки. Отправен е призив институциите на ЕС да работят за възможността Украйна да стане кандидат за присъединяване към Общността.

Евродепутатите изразяват възмущение от зверствата на руските въоръжени сили и настояват извършителите на военни престъпления да бъдат подведени под отговорност, се посочва в съобщение на ЕП.

Според евродепутатите е необходимо подготвянето на стратегия за постепенна отмяна на санкциите, ако Русия предприеме стъпки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, и оттегли напълно военните си части от украинска земя.

ЕП призовава ръководителите на ЕС да изключат Русия от Г-20 и от други многостранни организации, включително Комитета на ООН по правата на човека, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО.

Евродепутатите настояват да се забрани на всички плавателни съдове, свързани с Русия, да влизат в териториалните води и да акостират в пристанищата на ЕС, да се наложи забрана на товарния автомобилен превоз от и до Русия и Беларус. Те очакват да се изземе имуществото на руски служители или олигарси, свързани с режима на президента Владимир Путин, техните посредници и подставени лица, както и на гражданите на Беларус, свързани с режима на непризнатия от ЕС президент Александър Лукашенко.

ЕП изразява очакване санкциите срещу Беларус да бъдат равностойни на тези, въведени срещу Русия.

ЕП призовава за създаването на специален трибунал на ООН за престъпленията в Украйна.

Мнозинството заявява, че доставките на оръжия трябва да продължат и увеличени, за да се даде възможност на Украйна да се защитава.

Евродепутатите настояват за осигуряване на безопасни хуманитарни коридори за евакуация на цивилните украинци, бягащи от обстрел. Те осъждат руските изявления, с които се внушава възможност за прибягване до оръжия за масово унищожение, и отбелязват, че всяко подобно действие би довело до възможно най-тежките последици.

Снимка: Уикепдия

#Европейски парламент #ЕП #призив #Русия #санкции #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »