Зелените отново протестират срещу шистовия газ

Зелените отново протестират срещу шистовия газ
A A+ A++ A

Голяма група граждани, основно от района на Добрич и Северното Черноморие ще излязат утре на протест на българо-румънската граница, съобщи съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов, предаде БГНЕС. Гражданите са недоволни от факта, че Румъния не е съгласувала с България даването на разрешение за проучване и добив на шистов газ до българската граница.

Според Борислав Сандов подобно проучване може да създаде риск за замърсяване на водата в Южна Добруджа. В София също ще има протест в подкрепа на стотиците румънци, които са против проучванията на шистов газ в северната ни съседка. Протестът в столицата ще започне в 18:00 на площад "Независимост". По същото време на входа на Морската градина във Варна също ще има протест.

"Нашата държава не трябва да позволява добива по тази технология и трябва да отстоява на международно ниво исканията на гражданите си", подчерта Борислав Събев, член на гражданската инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. "Имаме лостове, на които можем да въздействаме на румънската страна. Нашата страна може да спре намеренията на Румъния да извършва проучвания на шистов газ на границата с България", убеден е той.

"Дълбоко сме възмутени от изказването на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, в което тя намеква за преразглеждане на мораториума върху добива на шистов газ по технологията хидравлично разбиване. Веднъж забраната удовлетворява държавните органи, сега изведнъж – не. Виждаме открито лобиране да променим нашия мораториум, за да се подпишат договори за добив и когато бъде прието новото законодателство на ЕС по този въпрос, тези договори да са в заверено положение", коментира Събев.

"Държавата едва ли не се опитва да прави сметка без кръчмар. Никъде в света няма адекватни регулации, в САЩ 8 щата съдят регулаторния орган за това, че няма регулации. Имаме забрана и е време да вървим напред към закон", добави Борислав Събев.

#шистов газ #протести #България #Румъния #граница #проучвания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници