Иракските власти разбили ядро на Ал Кайда, произвеждало химически оръжия

Иракските власти разбили ядро на Ал Кайда, произвеждало химически оръжия
Според Аскари петима от екстремисткото ядрото, за които има подозрения, че са създали тези фабрики, са арестувани. Той обаче не уточни кога е проведена операцията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ядро на Ал Кайда, произвеждало химически оръжия, в това число зарин и горчичен газ, предназначени за атентати в Ирак, Европа и Северна Америка, е било разбито, съобщават иракските власти, предаде БГНЕС

Разузнавателните служби на министерството на отбраната още от началото бяха в течение на съществуването на две фабрики в Багдад и на трета в провинцията, заяви по телевизията говорителят на министерството Мохамед ал Аскари.

Според него петима от екстремисткото ядрото, за които има подозрения, че са създали тези фабрики, са арестувани. Той обаче не уточни кога е проведена операцията.

Групата е получила директиви от друга група на Ал Кайда за начина на производство на оръжията, добави говорителят. Тя успяла да произведе зарин – невротоксичен газ, половин милиграм от който може да убие човек - както и горчичен газ.

Разбитото ядро възнамерявало да използва тези оръжия при атаки в Ирак и в граничеща с Ирак страна, както и в Европа и Северна Америка, посочи Аскари.

Иракската обществена телевизия показа снимки на малки телеуправляеми самолети, конфискувани от разследващите, с помощта на които активистите смятали да предприемат атаките си.

Заринът е без мирис и цвят.

Международни представители и неправителствени организации съобщиха през последните месеци за използването на химически оръжия в Сирия, както от режима на Башар Асад, така и от бунтовниците.

Горчичен газ бе използван от иракската армия по време на войната с Иран (1980-1988) и при бомбардировката на град Халабджа в иракски Кюрдистан, където причини смъртта на 5000 души сред местното население през март 1988 г.

#Ирак #Ал Кайда #химическо оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници