САЩ унищожават последните от официално обявените химически оръжия

САЩ унищожават последните от официално обявените химически оръжия

Pixabay

A A+ A++ A

Служителите в оръжейния склад на Обединеното командване за боеприпасите на Въоръжените сили на САЩ - "Блу Грас", са на път скоро да унищожат и последните ракети, пълни с нервнопаралитичния агент зарин (използван като бойно отровно вещество и класифициран като оръжие за масово поразяване), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията уточнява, че това са последните от официално обявените от САЩ химически оръжия и така ще бъде завършена продължилата с десетилетия кампания на елиминиране на запасите, чието количество към края на Студената война беше достигнало над 30 000 тона.

Унищожаването на оръжията е значимо събитие за военните складове в Ричмънд, щата Кентъки, и Пуебло, Колорадо, където миналия месец бяха унищожени последните бойни химически агенти, отбелязва АП, като допълва, че това е и определящ момент в усилията за контрол на въоръжаването.

САЩ имат краен срок до 30 септември да унищожат последните си химически оръжия съгласно Конвенцията за химическите оръжия, подписана и ратифицирана от 193 държави, която влезе в сила през 1997 г.

Боеприпасите в процес на унищожаване в Кентъки са последните от запасите от 51 000 ракети със зарин М55, които са били складирани там от 40-те години на миналия век.

С унищожаването на тези боеприпаси САЩ официално изтъкват, че подобен вид оръжия повече не са допустими на бойното поле, и така изпращат послание до шепата държави, които не са се присъединили към Конвенцията за химическите оръжия, посочва АП.

Само три страни - Египет, Северна Корея и Южен Судан, не са подписали споразумението. Четвърта държава - Израел, е подписала, но не е ратифицирала конвенцията. Според Кингстън Рийф, асистент на секретаря на САЩ по отбраната, остава притеснението, че някои страни от конвенцията - най-вече Русия и Сирия, притежават недекларирани запаси от химически оръжия.

Поддръжниците на контрола над въоръжаването все още се надяват тази последна стъпка на САЩ да подтикне останалите страни да последват примера. Също така американските действия пораждат надежда, че този модел може да бъде използван при унищожаването на други видове оръжия.


#САЩ #химическо оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници