Проф. Друмева: КС ще касира изборите, ако нарушението е повлияло на резултата

Проф. Друмева: КС ще касира изборите, ако нарушението е повлияло на резултата
Проф. Друмева заяви, че няма конкретни срокове, в рамките на които КС да вземе решение дали да касира изборите, или не. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

„Само в случай че се установи нарушение, което, ако не се беше случило, резултатът от изборите ще бъде друг, Конституционният съд би обявил изборите за незаконни“, заяви бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева, предава БГНЕС.

Конституционният процес е в две фази и съдът действа като съд по факти и съд по право, каза проф. Друмева.

КС първо ще провери дали искането отговаря на всички законови изисквания, дали е мотивирано, дали е подадено от субект, който има това правомощие по Конституция, и когато установи всичко това, съдът допуска искането и започва разглеждане по същество, обясни процедурата проф. Друмева.

„Тогава се събира фактически материал, тоест за изясняване на спора от фактическа страна. След като си е създал една ясна, комплексна картина на цялата ситуация, в която се е развило соченото нарушение, съдът трябва да прецени дали нарушението се е случило и дали ако не се беше случило резултатът от изборите щеше да е друг“, напомни тя.

Проф. Друмева заяви, че няма конкретни срокове, в рамките на които КС да вземе решение дали да касира изборите, или не.

„По дефиниция такова производство по оспорване на избори трябва да се развива в кратки срокове, защото цялата държава и цялото общество е заинтересовано от това да има стабилност и работещи институции. Едновременно с това съдът не следва да бъде пришпорван, а с полагащото се внимание и дълбочина да проучи фактите и да приложи правото“, коментира тя.

„В европейското правно пространство действа една максима, едно класическо правило, че „съдът решава правния спор в разумен срок“. Този разумен срок трябва да го приложи и Конституционният съд“, каза още проф. Друмева.

#Емилия Друмева #Конституционен съд #касиране #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино