Иво Лефтеров: Ликвидността на НЕК е близо до нула

Иво Лефтеров: Ликвидността на НЕК е близо до нула
A A+ A++ A

Ликвидността на НЕК е близо до нула. Това каза директорът на НЕК Иво Лефтеров при изслушване в парламента за състоянието на сектор енергетика, предаде агенция „Фокус“. Лефтеров заяви, че загубата на НЕК е 99 млн. лв. „Студеният резерв не е плащан от началото на годината. Едно от ЕРП-ата отказва да приеме методологията, спусната от ДКЕВР, и съответно си запазва добавките за зелена енергия“, заяви Лефтеров.

„Основен фактор за лошото състояние на компанията са ВЕИ, които трябваше да бъдат изкупувани през миналата година, а също така и високите цени от заводски и топлофикационни централи“, заяви той. „В последните няколко седмици се работи твърдо и упорито да се открият резерви за това всички предприятия да дадат максимално от себе си да бъдат ефективни. Всичко това се случва под шапката на МИЕТ и ДКЕВР“, посочи директорът на НЕК.

„Увеличаването на цената идва и от намаляване на потреблението. Потреблението за вътрешния пазар е 32.5 терават часа. С МИЕТ започнахме да разработваме един модел и предложения за промени в законодателството, които да са в интерес на българските граждани“, каза председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

#енергетика #НЕК #Иво Лефтеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино