Полигонът „Змейово“ не замърсявал въздуха

Полигонът „Змейово“ не замърсявал въздуха
Заключението бе представено на брифинг, в който участваха министрите на околната среда Юлиян Попов и на отбраната Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полигонът „Змейово“ не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на въздуха в района до нива над допустимите, сочат данните от измерванията на стационарните автоматични станции, част от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, предаващи данни в реално време.

Заключението бе представено на брифинг, в който участваха министрите на околната среда Юлиян Попов и на отбраната Тодор Тагарев, предава БГНЕС.

От представените таблични данни и графики могат да бъдат направени следните изводи: нивата на замърсителя ФПЧ10 за района на полигона и на гр. Стара Загора като цяло са по-ниски с сравнение с нивата на замърсяване в страната - например в София, Перник и Пловдив.

Нивата на азотен диоксид за района на полигона са много по-ниски от допустимите норми, а замърсяването със серен диоксид в района на полигона и Стара Загора не представлява проблем.

В изследваните зони средногодишната норма на концентрация на ФПЧ10 е под допустимата.

Изводът в доклада на полк. доц. д-р Стоян Балабанов от Института по отбрана за Централния артилерийски технически изпитвателен полигон „Змейово“ е подобен.

Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора, се посочва в доклада.

На територията на полигона не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси, а МО гарантира и осигурява прозрачност в дейността на полигона, се посочва още в документа.

Този казус с полигона е част от по-широк проблем - въздушните замърсявания в страната, където има тревожни факти, заяви в изказването си министър Юлиян Попов.

„Малко сме в дълг към обществото от гледна точка на активното споделяне на информация. България е в тежко екологично замърсяване, но не от източниците, за които предполагаме и се безпокоим, а от отоплението на твърдо гориво, въглищните централи и др.“, добави Попов.

Според него трябва да се предвидят мерки от различни институции и основно от общините, за да се решат тези проблеми.

„Полигонът фигурира в решение на законодателя и ако ние имахме съмнение, че той е замърсител, ние незабавно бихме предприели действия, но ние нямаме такива опасения“, заяви от своя страна министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„В района живеят над 4000 военнослужещи с техните семейства и деца и те първи биха реагирали, ако има заплаха за живота и здравето им“, смята той.

По време на брифинга са били демонстрирани реални изпитвания с боеприпаси на централната изпитателна площадка в „Змейово“.

#"Змейово" #Тодор Тагарев #Юлиян Попов #замърсяване #въздух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници