Цацаров: Прокуратурата ще поиска от Народното събрание имунитета на Цветан Цветанов

Цацаров: Прокуратурата ще поиска от Народното събрание имунитета на Цветан Цветанов
A A+ A++ A

Прокуратурата ще поиска от новото Народно събрание имунитета на Цветан Цветанов. Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС. Той отговори на въпрос на човек, който се представи за протестиращ, по време на лекцията на Цацаров в УНСС.

„Прокуратурата е казала ясно и категорично с прессъобщение и с ясно намерение, че тя ще поиска на лицето, за което вие говорите (бел. ред. Цветан Цветанов), имунитета от НС“, каза Цацаров, без да споменава името на бившия вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Прокуратурата ще поиска снемане на този имунитет от НС и ще го направи, категоричен е главният прокурор. „Но не искайте от прокуратурата да използва празнини от ден-два или три, за да повдигне някому обвинение. Ако прокуратурата трябва да направи нещо, тя трябва да го направи открито, пред всички и с доказателства, не да ползва часа между 1 и 3, а съвсем ясно да представи пред НС с какво разполага като доказателства и защо иска сваляне на нечий имунитет“, каза Цацаров.

Така главният прокурор отхвърли възможността да бъде повдигнато обвинение на бившия вътрешен министър, преди той да положи клетва за народен представител. Според експерти има период от време, в което Цветанов остава без имунитет, между обявяването на резултатите от изборите от ЦИК до полагане на клетва като депутат в НС. Главният прокурор държи имунитета на Цветанов да бъде поискан от НС с ясни доказателства, които прокуратурата ще посочи пред НС. Противното е нечестна игра, а аз искам честна игра пред НС, каза Цацаров.

Цветанов официално бе обвинен от прокуратурата заради скандала с незаконното подслушване на президента, министри, опозиционни лидери, журналисти и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Имунитетът му обаче като кандидат за депутат засега го пази от дело.

На 30 април Софийска градска прокуратура (СГП) издаде постановление за спиране на наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за престъпления по чл.387 НК (срещу Кацаров и по чл.311 НК) и срещу Радко Димитров по чл.287а НК. Основанието за спиране бе, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 НК от Цветан Цветанов. Същият, в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 НК. Този извод на прокуратурата се обоснова и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а ал.1 т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС.

„След обявяване по реда на чл.260 от Изборния кодекс от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на г-н Цветанов, или са налице основания главният прокурор на Република България да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване“, се казваше още в съобщението от СГП.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #Цветан Цветанов #имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници