95% от произведените биологични продукти изнасяме в чужбина

95% от произведените биологични продукти изнасяме в чужбина
Сред продуктите, които се изнасят най-много в чужбина, са пчелният биологичен мед, като в България има сертифицирани 85 000 кошера. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 95% от произведените биологични продукти у нас се изнасят в чужбина, съобщи в Русе управителят на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов.

„В България има 2800 биопроизводители. За миналата година са били регистрирани 30 000 хектара площи за биоземеделие, които са два пъти повече от 2011 година“, коментира Апостолов, цитиран от БТА.

Сред продуктите, които се изнасят най-много в чужбина, са пчелният биологичен мед, като в България има сертифицирани 85 000 кошера. На следващо място се нареждат розовото и лавандуловото масло, както и биомалините и биоягодите, като от последния плод се отглеждат около 10 000 декара.

В България се намира и най-голямата фирма за производство на биозеленчуци - на краставици.

Апостолов даде пример, че от Германия миналата година е имало интерес за закупуване на биопшеница от България на цени от 350 до 400 евро за тон.

„Проблемът обаче е, че пшеницата отива в Германия, там се смила и се връща обратно у нас, пакетирана като брашно, като цената за килограм вече е 6 лева“, посочи Апостолов.

#д-р Стоилко Апостолов #Русе #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници