Прокуратурата отговаря в сряда за 350 000 извънредни бюлетини

Прокуратурата отговаря в сряда за 350 000 извънредни бюлетини
Конституционният съд може да има основание да провери законността на изборите и евентуално да се стигне до тяхното касиране.
A A+ A++ A

Все още няма информация за хода на разследването по 350-те хиляди извънредни бюлетини, отпечатани от печатница „Мултипринт“ в Костинброд. Очаква се утре на пресконференция прокурорите да обявят какво всъщност са открили в печатницата и срещу кого ще бъдат повдигнати обвинения, съобщи Нова телевизия.

Според съобщение на държавното обвинение става дума за бюлетини, опаковани в 10 палета по 35 хил. броя, приготвени за спедиция. За прокуратурата това не е производствен брак, както твърди собственикът на печатницата.

От държавното обвинение вече обясниха, че са открити други четири палета с намачкани бюлетини, които не са били опаковани за изнасяне – именно производствения брак. Прокуратурата трябва да каже и за кои региони са били предназначени намерените бюлетини.

В закона изрично пише, че всяка бюлетина съдържа наименованието и номера на избирателния район, както и имената на първите трима кандидати от листата на всяка партия в района. По информация на Нова ТВ намерените 350 000 бюлетини са били подготвени за разпределение в 10 избирателни района.

Държавното обвинение трябва да отговори и на въпроса дали намерените бюлетини са били подготвени в полза на някоя партия, или са били празни. Ако държавното обвинение констатира, че е имало организирана структура, която да подмени реалния вот, Конституционният съд може да има основание да провери законността на изборите и евентуално да се стигне до тяхното касиране.

#избори #бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници