НАП: Българите в чужбина могат да се освободят от осигуровките и за минал период

НАП: Българите в чужбина могат да се освободят от осигуровките и за минал период
A A+ A++ A

Българските граждани, които живеят в чужбина, вече могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски в България и за минали периоди, съобщиха от НАП.

Подаването на заявление в НАП вече не е обвързано с изискването това да стане преди напускането на страната, както беше досега. За да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски обаче, българските граждани, живеещи извън страната, трябва да отговарят на няколко условия: да са български граждани, както и да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година. Най-важното условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес.

Вече няма срок, в който това заявление трябва да бъде представено в НАП.

До 8 март 2013 г. законодателството изискваше документът да бъде подаван преди напускането на България.

Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Документът може да бъде изпратен до НАП и по пощата, с обратна разписка.

Здравноосигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление, могат да се възстановят по два начина.

Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България. Ако българите, които са били зад граница, искат веднага да възстановят своите здравни права, то те трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица.

#чужбина #здравноосигурителни вноски #България #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници