Коя е Желязната лейди

Коя е Желязната лейди
Маргарет Тачър и испанският крал Хуан Карлос през 1998 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Маргарет Тачър (Маргарет Хилда Робъртс – Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен) е първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство - позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г.

Тя завършва хуманитарно девическо училище, а от 1944 г. е в колежа Самървил в Оксфорд, където следва химия. Избрана е за председател на Консервативната асоциация на Оксфордския университет през 1946 г. — едва третата жена, която застава на този пост.

През 1947 г. получава диплома за бакалавър и започва научна работа като химик в Колчестър. Помага за развитието на метод за съхранение на сладолед и е част от екипа, който развива първия замразен сладолед.

Тя ръководи Консервативната партия от 1975 г. до края на последния си мандат като премиер. Тя бе нарачена Желязната лейди в съветската пропаганда.

Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на премиерството си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди в съветската пропаганда - прозвище, останало до днес. Носител е на „Орден на жартиера".

През 1992 г. Тачър се оттегля от активната политика. 87-годишната баронеса пише своята автобиография в два тома.

Миналата година тя отново влезе в новинарските емисии с първия биографичен филм за нея - „Желязната Лейди".

Най-силният аспект от политиката на Маргарет Тачър е поставянето на добре осъзнатия национализъм в центъра. По време на своето управление (1979-1990 г.) тя съумява да върне вярата на британците в техните традиционни ценности и във възможността страната им да възстанови поне отчасти позициите си на световната политическа сцена.

"Нацията не е нищо друго, освен едно голямо семейство. Пътят, към който ни тласка лейбъристката левица, този нов кошмар в стил Оруел, трябва да ни накара с нова енергия да насочим всичките си морални сили за възраждането на нацията и качествата на нашата свободна страна. Ако претърпим поражение, извоюваните от британците свободи могат да се окажат под заплаха. Затова нека не се поддаваме на уговорките на слабоволните и не обръщаме внимание на заплахите на екстремистите. Ако всички заедно изпълним своя дълг, успехът е неминуем”, казва Тачър в реч през 1980 г.

Управленската визия на Маргарет Тачър се основава и на поощряване на частната инициатива и предприемчивостта.

Външната политика на Маргарет Тачър е подчинена на два основни принципа – връщане на Великобритания на международната политическа сцена като световна суперсила и решителен отпор на комунизма в световен мащаб.

Тачър е лицето на европейския консерватизъм. Управлението и е твърдо дясно и се изразява в решителни реформи -  приватизация, концентриране на финансовите ресурси в ръцете на активната част от нацията (частни предприемачи, свободни професии и висококвалифицирани специалисти), драстично орязване на социалните помощи, съхраняване на националните традиции и активна защита на националните интереси.


 

#Маргарет Тачър #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници