Гърция забрани поставянето на чадъри и шезлонги на почти 200 плажа

Гърция забрани поставянето на чадъри и шезлонги на почти 200 плажа
A A+ A++ A

Почти 200 плажа в Гърция няма да бъдат отдавани на концесия и на тях е забранено поставянето на чадъри и шезлонги, съобщи телевизия Скай. Решението стана официално след издаването на постановление на министрите на националната икономика и финансите Костис Хадзидакис и на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис, с което се прилага приетият тази година Закон за ползването на публичната собственост в крайбрежните зони.

Сред критериите за поставянето на плажовете под особена защита е наличието на важни хабитати, на редки ендемични видове от флората и фауната, значителната им екологична функция за опазването на защитени видове, характеризирането им като важни за биоразнообразието зони, присъствието на съществени екосистеми, които се нуждаят от защита, опазване или възстановяване.

Във връзка с решението министърът на икономиката и финансите Костис Хадзидакис заяви, че „основна цел на регулацията, която въведохме (…), е съчетаването на защитата на околната среда с разумното развитие. Освен това околната среда представлява ценна съставка на гръцкия туристически продукт“. Той обясни, че режимът на защита на „недокоснатите плажове“ ще бъде в сила до приемането на специалните планове за управление на районите от „Натура 2000“.

От своя страна министърът на околната среда Скилакакис подчерта, че „решението ни за т.нар. „недокоснати плажове“ предвижда, че те няма да бъдат концесионирани за туристическа експлоатация, защото това, което има водещо значение при тези плажове, е екологичното, а не икономическото и инвестиционното измерение“.

На плажовете, обект на новия режим на защита, се забранява навлизането на моторни превозни средства, организирането на прояви с участието на повече от десет души, музиката или произвеждането на други звуци с помощта на електрически устройства с цел упражняването на дейност, поставянето на преносими елементи като маси, столове, чадъри, шезлонги, упражняването на обслужващи или развлекателни дейности за туристите, предоставянето под наем на морски развлекателни средства, разполагането на мобилни пунктове за търговия с безалкохолни напитки и др.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?