Опасността от наводнения остава

Опасността от наводнения остава
Очаква се нивото на река Дунав да продължи да се покачва и през следващата седмица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опасността от наводнения в няколко региона на България остава, съобщи Нова ТВ.

Река Струма излезе от коритото си и заля декари земеделска площ край Петричко. Най-критична е ситуацията в село Генерал Тодорово, където придошлите води отнесоха стотици декари ниви и пасища.

От институциите обясниха, че всяка година по това време реките покачват водите си, но са взети всички предварителни мерки.

Продължава контролираното изпускане на някои язовири, а водните съоръжения са под постоянно наблюдение.

Очаква се нивото на река Дунав да продължи да се покачва и през следващата седмица, сочат прогнозите на Германската метеорологична служба и Европейския център за средносрочни прогнози във Великобритания, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В българския участък на река Дунав се очаква водното количество да достигне червения праг (водно количество с повторяемост веднъж на 5 години) в понеделник, 8 април 2013 г., като най-високото водно ниво при Видин - около 680 см, се очаква в сряда, 10 април.

Короната на дигата при Видин се достига при водно ниво над 760 см. За средното и долното течение на реката на територията на страната най-високо водно ниво се очаква в петък 12 април 2013 г.

В момента Дунавските диги в района на Видин са във видимо добро състояние, показват проверки, направени през март от експерти от Басейнова дирекция Дунавски район и експлоатационното дружество - "Напоителни системи" ЕАД.

#наводнение #Дунав #Струма #България #Видин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници