ЦИК отказа да заличи регистрацията на „Синьо единство“

ЦИК отказа да заличи регистрацията на „Синьо единство“
Водената от евродепутата Надежда Нейнски партия обяви, че е оттеглила регистрацията си за вота, след като преговорите с ДСБ за коалиция се провалиха. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия е отказала да заличи регистрацията на „Синьо единство“ за участие в предсрочните парламентарни избори на 12 май, съобщи Нова телевизия.

Водената от евродепутата Надежда Нейнски партия обяви, че е оттеглила регистрацията си за вота, след като преговорите с ДСБ за коалиция се провалиха.

Отказът на ЦИК да заличи от регистъра „Синьо единство“ означава, че партията може да се окаже принудена да се яви пред гласоподавателите на 12 май против волята на националното ръководство.

От комисията се аргументират с това, че в Изборния кодекс не са разписани производствени правила, които да позволяват отмяна на регистрацията.

„Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители“, казват от ЦИК и посочват, че той е изтекъл на 27 март 2013 г. включително (45 дни преди изборния ден).

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд, отбелязват от електоралния орган.

#Надежда Нейнски #ЦИК #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2013
Последно от Избори 2013

Всички новини от Избори 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници